IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:45 | 6 януари 2021
Обновен: 10:11 | 17 април 2024

Безработни задръстиха Бюрото по труда във Варна

7500 души са останали без работа само за два месеца

По материала работи: Слав Велев
Безработни задръстиха Бюрото по труда във Варна

От началото на пандемията във Варна се отчита сериозен ръст на безработицата. Особено след края на лятото, когато много сезонни работници бяха освободени по-рано. Статистиката сочи, че за септември и октомври, хората останали без работа във Варна са 7500, което е с 3000 повече в сравнение със същия период на 2019 година, предаде Радио Варна.

От месеци насам, дълга опашка от чакащи се извива всеки ден пред централния офис на Бюрото по труда във Варна. В момента там се регистрират основно хора, работили в сферата на хотелиерството, ресторантьорството, търговията и услугите, които са сред най-засегнатите от ковид-кризата.

На опашката за регистрация срещам и немалко бивши кондуктори от градския транспорт във Варна, които от 1 януари останаха без работа след въвеждането на автоматизираната билетна система. Валентина е една от тях.

Сред чакащите има и хора, които се отписват от борсата. Като младият графичен и уеб дизайнер Миряна, която вече е успяла да си намери работа в своята сфера.

Заявленията за получаване на обезщетения за безработица, както и за регистрация в Бюрото по труда, могат да се подават по електронен път на сайтовете на НОИ и Агенцията по заетостта. Там са описани подробно всички необходими стъпки. Голяма част от хората обаче предпочитат да се регистрират на 

 

Повече чуйте в репортажа на Иван Барбов

Коментари

vasil_jekov@abv.bg ( преди 3 години )
А, някой казваха, че при капитализма нямало опашки...........
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 3 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Васко ( преди 3 години )
Тиквата каза че всичко е наред.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна