IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
13:30 | 6 януари 2021
Обновен: 18:17 | 15 май 2024

Бъдещ моряк спаси кръста във Варна (СНИМКИ)

20-годишният Александър Матев от ВВМУ извади разпятието при ритуала край Първа буна

По материала работи: Слав Велев
Бъдещ моряк спаси кръста във Варна (СНИМКИ)

Снимки: Община Варна

 

20-годишният Александър Матев извади богоявленския кръст от морето във Варна. Студентът във Военноморското училище „Никола Й. Вапцаров” участва за трети път в ритуала, като през 2019 г. отново той стигна пръв до светинята, предаде "Дарик". 

"Пожелавам на варненци в тази криза да са живи,здрави и всичко да мине по леко", бяха едни от първите думи на Александър след излизане от студената морска вода. За себе си студентът II курс сподели, че тренира водна топка и работи като разносвач на храна. 

 

Над 70 смелчаци скочиха в морето край Първа буна. Най-малкият сред тях бе 9-годишният Виктор Николаев.

 

Хвърлянето на кръста беше повторено, след като участник скочи предварително във водата и улови светинята. Той обаче я върна на варненския и великопреславски митрополит Йоан, който отново я хвърли в морето. 

 

Ритуалът бе съпътстван и от любопитен момент. Варненският зевзек Росен Марков скочи наред с останалите смелчаци, но облечен като Дядо Коледа. 

Температурата на морската вода беше около 10 градуса, а на въздуха - около 8. Духаше слаб вятър. 

 

Стотици варненци се струпаха край първа буна на варненския плаж, за да видят на живо ритуала. 

Празникът започна с тържествената литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Последва ритуал по благославяне на представителни военни части и техните бойни знамена, който тази година заради противоепидемичните мерки се проведе в Пункт за базиране – Варна.

На събитието присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, народни представители. Строят на представителните блокове бе приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. По-късно по традиция на първа буна митрополит Йоан хвърли кръста в морето от борда на военен катер. Над 100 смелчаци скочиха във водата, като най-бърз се оказа 20-годишният Александър Матев, който за втори път спасява разпятието. Той получи поздравления и почетен плакет от кмета Иван Портних. Организатор на събитията са Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Коментари

Новини Варна