IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:00 | 7 януари 2021
Обновен: 18:55 | 28 април 2024

Във Варна: Настаняват бездомни от други населени места

Социалната услуга „Приют“  ще е с капацитет 50 места и ще надгражда досегашната

По материала работи: Слав Велев
Във Варна: Настаняват бездомни от други населени места

Нова услуга „Приют“ за бездомните хора планира да разкрие община Варна от следващата година. Тя ще дава възможност общината да настанява за по-дълъг период от време бездомни хора от други населени места, които според сегашните условия имат право на престой в местния приют само 7 дни, каза за Радио Варна Таня Василева, директор на общинската дирекция „Социални дейности“. За целта ще бъде направен ремонт на общежитие А на бившото СУПЦ, което се намира на ул. „Петко Стайнов“ №7.

Социалната услуга „Приют“  ще е с капацитет 50 места и ще надгражда досегашната. Ще бъде реализирана по  ОП „Развитие на човешките ресурси“. Срокът за изпълнение на планираните дейности е 16 месеца, които започват от 1 март 2022 година. Финансирането, в размер на 288 450 лв., е безвъзмездно, каза още Таня Василева. 

От миналата година в Приюта за временно настаняване се приемат хора само с отрицателен PCR тест, който е безплатен за бездомните и се поема от РЗИ-Варна, припомни Василева. До сега такъв тест е направен на 11 души и на всички е бил отрицателен, допълни тя. Създадена е организация новопостъпилите да преминава през ковид-зоните във Варна, където им се прави медицински преглед и антигенен тест,  който бе приравнен като PCR тестът, след което нуждаещите се настаняват в приюта.

Освен осигуряване на подслон, храна и дрехи община Варна оказва съдействие на бездомните да си намерят работа, да се явят на ТЕЛК, ако са във влошено здравословно състояние, както и да подават документи за настаняване в специализирани институции, каза още Василева. През миналата година са успели да намерят работа на 20 човека - предимно охранители, готвачи, санитари, монтьори, общи работници и хигиенисти. 19 души са се явили на ТЕЛК и вече получават инвалидна пенсия. 28 души са настанени в дом за стари хора или в дом за пълнолетни лица с физически увреждания.

60 души са настанени в момента в Приюта за бездомни лица във Варна, чийто капацитет е за 100 души, каза още Таня Василева. Той беше разкрит през 2013 година и до днес през него са преминали близо 1600 души.

 

Коментари

Новини Варна