IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:35 | 7 януари 2021
Обновен: 15:01 | 14 май 2024

Топлото време няма да увреди есенниците

Полските мишки могат да са проблем там, където има люцерна

По материала работи: Слав Велев
Топлото време няма да увреди есенниците

През последните дни времето е необичайно топло. Високите температури през зимата не са полезни за есенниците. Те могат да предизвикат подновяване на активната вегетация на културите. Зърнопроизводителите се надяват, че топлият период няма да продължи дълго, за да може културите да останат в покой. Също така заради топлото време има минимална опасност посевите да бъдат нападнати от полски мишки. Но по-голям проблем би било рязко падане на температурите без снежна покривка. 

Болестите и насекомите не могат да окажат влияние на есенниците. Макар и високи, температурите не са подходящи за тяхното развитие, категоричен е професор Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърненожитни и бобови култури” към Добруджанския земеделски институт, предаде Радио Варна.

"Полските мишки могат да са проблем там, където има люцерна. Там може да се очаква някакво развитие на мишки. Някои по-напреднали посеви имат леко припърляне на върховете на листата заради по-ниските температури в края на миналата година, но това е нармално за този период. Има опасност някои от ларвите на житните мухи, които не са завършили развитието си да продължат да се развиват, но при всички положения това не вреди на съседни растения, които не са били атакувани от житни мухи."

Повече за есенниците и топлото време чуйте от Иван Киряков в звуковия файл.

 

Коментари

Новини Варна