IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:35 | 7 януари 2021
Обновен: 09:51 | 17 април 2024

Вицепремиерът във Варна: 3,5 млн. лв. субсидии са изплатени за чартърите (ВИДЕО)

Марияна Николова се срещна с ръководството на летището в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Вицепремиерът във Варна: 3,5 млн. лв. субсидии са изплатени за чартърите (ВИДЕО)

Снимка: Министерство на туризма
 

3,5 млн. лева държавна субсидия за чартърните полети са получили туроператорите до 31 декември 2020 г. Това каза във Варна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Помощта от 35 евро на седалка са получили 20 от кандидатствалите фирми, предаде Радио Варна

55 млн. лева от държавния бюджет е стойността на предвидената финасова помощ за период от 2 години. Субсидията от 35 евро ще се отпуска за всяка седалка, заета от турист, който пътува към България, а това ще осигури около 400 000 пътници, което е много важно за нашите приоритетни пазари.

Тази година станахме свидетели на безпрецедентен спад на пътуванията. Със стартирането на ваксинирането виждаме надежда и оптимизъм по отношение на възстановяването на пътникопотока. Очаква се пътуванията да бъдат възстановени през април, каза още Николова. 

Работим по подготовката на сезон 2021 още от септември месец. Всички мерки, които правителството предприема за подпомагане на сектор туризъм стартират, посочи Николова, като подчерта, че мярката 80/20 ще запази работните места, защото хората и персонала са най-важни.

Тя информира още, че от 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта от 35 евро е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021–31.05.2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, уточни министърът, цитирана от Министерстовто на туризма.

Вицепремиерът съобщи още, че през декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. По думите ѝ субсидията e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г. Финансирането ще може да се използва приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги. Общата стойност на държавната субсидия е в размер на 51 млн. лв., с които предвиждаме да помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност, заяви министър Николова.

 

Коментари

Новини Варна