IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
10:50 | 14 януари 2021
Обновен: 16:45 | 25 април 2024

Язовирите Камчия и Цонево се пълнят рекордно бързо

За денонощие само в Камчия са влезли 18 млн. куб. м. вода, достатъчно за водоснабдяването на Варна и Бургас за 3-месеца

По материала работи: Слав Велев
Язовирите Камчия и Цонево се пълнят рекордно бързо

Рекордни количества вода пълнят с бързи темпове язовирите Камчия и Цонево

Днес, 14 Януари 2021 09:44
Източник: Moreto.net   

(18)   (0)


Язовир Цонево при мостовете край село Аспарухово; Снимка: Мехмед Мечо, Морето

Рекордни количества вода са се влели в язовирите Камчия и Цонево за 24 часа, а водата е постъпвала в язовир Камчия със скорост 207 хиляди литра в секунда.

В рамките на едно денонощие в язовира са влезли 18 млн. куб. м. вода, количество достатъчно за водоснабдяването на Варна и Бургас за 3-месечен период, научи Moreto.net.

Справка в ежедневните бюлетини за нивата на язовирите показва, че от 15 часа на 12 януари, до 15 часа на 13 януари, нивото на Камчия се е повишило от 136,6 на 154,4 млн. куб. м., а полезният обем на язовира вече е запълнен на 50% и съдържа 78 млн. куб. м. вода. Още 5 дни с подобен приток биха напълнили язовира на 100%, показва справка на Moreto.net.

За същия период от 24 часа в язовир Цонево са се влели над 9 млн. куб. м. вода, количество, достатъчно да осигури вода за заводите в Девня за 3 месеца напред. Нивото на язовира само за денонощие се е покачило от 110,6 млн. куб. м на 120 млн. куб. м., а полезният му обем вече е пълен на 32%. През въпросните 24 часа в язовира са се вливали средно по 108 хил. литра вода в секунда.

Припомняме, и двата язовира са разположени по поречието на река Луда Камчия, като по горното и течение е разположен язовир "Камчия", който осигурява питейна вода за Бургас, Варна и още редица селища от двете области.

Язовир "Цонево" е разположен по долното течение на Луда Камчия, а водите му се използват за промишлени нужди за заводите в Девня, както и за напояване на земеделските площи в Камчийска долина.

Припомняме, до преди месец и половина нивото на язовир "Камчия" бе критично, а полезният му обем бе намалял до 35 млн. куб. м., количество достатъчно да осигури вода за Варна и Бургас максимум до началото на летния сезон. Дъждовете през последните дни, както и тези от месец декември обаче понапълниха язовира и опасността от воден режим вече не е на дневен ред.

С високи темпове продължава да се пълни и третият значим язовир в Източна България - "Тича", който осигурява питейна вода за Търговище, Шумен и още ред населени места в района.

 

Коментари

opetkov ( преди 3 години )
Проблемът с водата не е в язовирите, а в това, че 75% от водата се пилее по тръбопроводите. Основният проблем е във ВиК-тата, които нямат интерес да намаляват загубите, защото загубите се калкулират в цената и се плащат от всички нас. Реално нуждите на градовете са от 2 до 3 пъти по-малки и водите биха стигнали за години.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 2
анонимен ( преди 3 години )
Не бързайте с туристите . Ковид 19 и това лято ще ги гони от хотелите на мутрите
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
toma/" ( преди 3 години )
При толкова дъжд яз. Камчия е на няма и 50 процента. Още 1-2 дена ще има по сериозен приток и после пак ще се усукваме.А при един добър туристически сезон - не ни мърда водния режим. Така, че да се строят алтернативи.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 1
Новини Варна