IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:00 | 14 януари 2021
Обновен: 02:19 | 25 април 2024

Пандемията увеличи рязко населението на Аврен

Общината търси пари за подновяване на инфраструктурата

По материала работи: Слав Велев
Пандемията увеличи рязко населението на Аврен

Населението на няколко села в община Аврен се увеличава покрай пандемията и стремежа на жителите на градовете да имат къща или дворно място, заяви в интервю за Наталия Господинова по Дарик кметът на Аврен Емануил Манолов. Същият процес се наблюдава и в селата на север от Варна, за което преди броени дни разказа кметът на Аксаково Атанас Стоилов.

В община Аврен живеят близо 9000 жители по постоянен адрес. Голям е броят на нерегистрираните, които през последната година са се увеличили рязко. Само в Приселци 250 души са се регистрирали по време на локдауна. 

В села като Близнаци, Приселци, Здравец и Бенковски реално живеят повече хора, отколкото са регистрирани. Това създава известни проблеми пред общината, тъй като държавата отпуска бюджетно финансиране според регистрираните жители.

След пристигането на англичаните преди години, сега е вторият наплив от местни инвеститори, които желаят да закупят селски имоти в Авренско.

„За последните 20 години селата буквално удвоиха и утроиха границите си. Това създава чисто инфраструктурни проблеми по подновяване и дострояването на така необходимите комуникации”, коментира Манолов.

Аврен вероятно е единствената община у нас, която подкрепя всеки желаещ неин жител да учи в университет, плащайки семестриалните му такси. Желаещите обаче са сравнително малко - 40-50 на година, изтъкна общинският кмет. Освен това от много години с по 200 лева се подкрепят всички абитуриенти, завършващи средното си образование в малката варненска община. Заради тези и други подобни инициативи, в края на миналата година Аврен  спечели приза „Малка община на знанието” в класацията на Дарик радио „Най-добрият град за живеене”. 

Кметът отбеляза още, че до края на тази година се очаква да бъде готов Общият устройствен план на община Аврен. Отпуснатите наскоро държавни средства в размер на над един милион лева  ще бъдат насочени в две направления – изграждане на нови улици в село Бенковски и за обновяване на пътя Царевци-Житница. 

Сред ключовите за общината проекти тази година е превръщането на ЖП гара Синдел Разпределителна в най-големия железопътен възел в Североизточна България за пътници и товари. Това ще стане по проект на Министерство на транспорта, финансиран с европейски средства.

Манолов се обяви против безразборното къмпингуване. Всяко лято около плажа на Камчия се събират летовници с кемпери и палатки, след които остават много отпадъци. 

Целият разговор на Наталия Господинова с Емануил Манолов чуйте ТУК

 

Коментари

dhdim1962 ( преди 3 години )
А останалите пътища, кога ще се ремонтират. Пътят за село Казашка река от 50 години не е ремонтиран.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна