IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
08:30 | 18 януари 2021
Обновен: 19:42 | 24 март 2024

Атанасовден е! Зимата си отива

18 януари е обявен за Международен ден на снежния човек

По материала работи: Слав Велев
Атанасовден е! Зимата си отива

Днес православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Според народните поверия на Атанасовден зимата си прибира ветровете и започва да се стяга да си върви. Смята се, че светецът на този ден си обличал копринена риза и започвал да вика: „Иди си, Зимо, да дойде Лято!“ Затова на този ден още преди изгрев слънце се берат кокичета, а първите слънчеви лъчи даряват със здраве и дълголетие. Отново се прави питка и се раздава на съседските деца.


Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден - не бива да шият и плетат, не варят боб, леща и др. зърнени култури, за да не се разболяват децата от шарка.

 

Имен ден днес празнуват стотици хиляди българи, с имената Атанас, Атанаска и всички производни.


Днешният ден има и една друга, много любопитна символика. 18 януари е обявен за Международен ден на снежния човек. За съжаление във Варна няма как да го отбележим подобаващо, тъй като отново липсва сняг. 

***

На днешната дата през 1856 година е родена Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня - българска учителка и акушерка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Бенковски. Годишнината от рождението на тази велика българска, ще бъде тържествено отбелязано от 11.00 часа днес пред паметника на панагюрската знаменоска, с поднасяне на цветя и венци и с официално откриването на обновената експозиция в къща-музей „Райна Княгиня“ в Панагюрище.
 

Коментари

Новини Варна