IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:30 | 18 януари 2021
Обновен: 04:59 | 23 април 2024

Търсят се 12 000 души да броят паралелно вота

Разберете повече за националната кампания "Ти броиш"

По материала работи: Слав Велев
Търсят се 12 000 души да броят паралелно вота

„Ти броиш“ е национална кампания, целяща да предотврати опитите за измами и манипулации при броенето на гласовете на предстоящите парламентарни избори. За целта се търсят 12 000 души – колкото са изборните секции в страната – които да присъстват на броенето на бюлетините в изборния ден. Те трябва да следят за тяхното честно преброяване и за коректното вписване на резултатите в протоколите. Това каза за Радио Варна Ивайло Мирчев, създател на платформата.

В изборното законодателство тези хора се наричат „застъпници“ и това им дава право да получат копие от протокола на изборната секция, след което снимат копието и трябва да го качат в специално създаденото мобилно приложение „Ти броиш“, уточни Мирчев. Така паралелен преброителен център ще може да обработи резултатите и да ги качи в реално време на сайта на „Ти броиш”. Всеки български гражданин, който иска да стане гарант за честни и свободни избори може да се включи в инициативата. Не е необходимо да сте член на някоя от партиите в „Демократична България“, за да се включите. Националната кампания „Ти броиш“ се организира от „Демократична България - обединение“ и формалната роля на всеки гражданин ще бъде на техен застъпник.

 

Повече по темата може да чуете в интервюто с Ивайло Мирчев в прикачения звуков файл.

Коментари

Новини Варна