IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
11:15 | 21 януари 2021
Обновен: 21:45 | 27 март 2024

Огромна скала се срути до къщи в Провадия

Общината няма пари за укрепване, иска помощ от държавата

По материала работи: Слав Велев
Огромна скала се срути до къщи в Провадия

Огромно парче скала се е срутило в Провадия в неделя и е засегнало ограда на къща. За щастие няма жертви и пострадали хора, съобщи за Радио Варна кметът на града инж. Жоро Илчев. Още в същия ден, скалната отломка е била отстранена, а до края на тази седмица ще бъдат възстановени и материалните щети. Кметът припомни, че това не е първият случай на срутване на скални маси в района. Цялостното укрпване на скалите обаче ще отнеме време и финансови средства, които не са по силите на Община Провадия. Затова се търси помощ от държавата.

„Изготвихме спешен доклад за инцидента и го депозирахме на 19 януари до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Очакваме да получим финансова помощ за ликвидиране на тези свлачища”, коментира инж. Илчев и допълни, че размерът на средствата ще бъде определен след оглед на специализирана комисия. Той очаква да има резултат в рамките на следващите два месеца. 

Вече има изготвен проект и за ремонт на Западния скален венец, при който рискът от срутвания е най-висок.

„Тези скални венци са от компетенцията на Министерството на земеделието и горите и от тях зависи реализацията на проекта”, каза още кмета. По думите му, за него са необходими над 2 милиона лева. 

Подробностите чуйте от разговора на Иван Барбов с кмета на Провадия инж. Жоро Илчев.

 

Коментари

Новини Варна