IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:40 | 22 януари 2021
Обновен: 05:40 | 13 март 2024

Близо 300 000 лв. кръвнина плаща жена, сякла пътя на моторист, летящ по бул. "Сливница"

Апелативният съд във Варна отмени оправдателната й присъда

По материала работи: Слав Велев
Близо 300 000 лв. кръвнина плаща жена, сякла пътя на моторист, летящ по бул. "Сливница"

Снимка: Фейсбук

Апелативният съд във Варна отмени оправдателната присъда на Варненския окръжен съд и призна за виновна жена – участник в катастрофа с мотор. Според съдебния акт на втората инстанция, на 17.10.2018 г. Ивалина Б.  нарушила Закона за движение по пътищата, като не спазила задължението да пропусне превозно средство, движещо се по път с предимство. Така по непредпазливост причинила смъртта на Иван Ч. На жената бе присъдено наказание 1 година лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с 3 години. Подсъдимата е лишена от право да управлява моторно превозно средство за 2 години. Тя трябва да изплати общо 270 хиляди лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди на майката и сестрата на загиналия, конституирани като частни обвинители и граждански ищци. 

На 17 октомври 2018 г. след завой от ул. „Хаджи Димитър“, Ивалина Б. навлязла с колата си в лявата лента на бул. „Сливница“ във Варна. Зад нея се движел мотор. При последвалия сблъсък мотоциклетистът се заби в дърво и загина. 

Производството пред въззивната инстанция бе образувано след протест на прокуратурата и жалба на частните обвинители с искане водачката да бъде призната за виновна. Апелативният съд прецени, че за правилното решаване на делото е необходимо провеждане на съдебно следствие. Изискани бяха сведения от редица институции, разпитани бяха свидетели. Съдът назначи и комплексна автотехническа и съдебномедицинска експертиза. От заключенията й стана ясно, че преди удара мотоциклетът се е движел със скорост около 106 км/ч при максимално развити от шофьорката на лекия автомобил 22 км/ч. Експертите посочиха, че правилното поведение е изисквало водачката да завие надясно по най-краткия път, а след това да извърши маневра за престрояване в ляво. В случай, че това е било направено, произшествието не би настъпило. 

Според представителя на Апелативната прокуратура, подсъдимата е нарушила закона като е отнела предимството на мотоциклетиста и не се е уверила, че с маневрата си няма за застраши пътната безопасност. Обвинението не омаловажи и приноса на моториста, който се е движел със скорост над разрешената и е съпричинил инцидента. 

Защитата на Ивалина оспори арбитражната експертиза. Адвокатът й изтъкна, че правото на предимство е било на нейна страна. Тя е завила на зелен светофар, което означава че по това време е било забранено движението на идващи по булеварда превозни средства. Автомобилът й бил застигнат от мотора.

Присъдата, с която Варненският апелативен съд призна вината на Ивалина Б. за това, че по непредпазливост е причинила смъртта на моториста Иван Ч., подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд

 

Коментари

Хачо ( преди 3 години )
Обезопасете го този булевард най-накрая. Постоянно си правят гонки мотористи и всякакви комплексари. Лятото не се трае! Друг въпрос е колко хора си отидоха точно в тази част между Отец Паисий и Пирин!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 3
анонимен ( преди 3 години )
Мотористите не са си работа със 100 в града, факт! Обаче и тази къде какво е гледала... майка като не смее да кара в големите градове не ходи там. Търсят се алтернативи... Накрая на деня единия е направил ляв завой другия никога повече няма да види семейството си
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 3
Кирил Спиров ( преди 3 години )
Горката жена, заради някакъв самоубиец тотално й са е съсипал живота!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 9
Хер Флик ( преди 3 години )
rate down comment 2 rate up comment 10
Новини Варна