IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
13:45 | 23 януари 2021
Обновен: 16:01 | 18 април 2024

Промяна в мерките заради новия вариант на вируса не се налага, смята здравният министър

Сега ще бъдат разхлабeни ограниченията в секторите "Култура" и "Спорт"

По материала работи: Ставри Таргов
Промяна в мерките заради новия вариант на вируса не се налага, смята здравният министър

Доказани са 8 случая на наши сънародници с така наречения "английски вариант" на коронавируса, потвърдиха от Националния център по заразни и паразитни болести. За новия вариант информира и здравният министър при посещението си във Варна.

"Общо 8 са пробите с доказан нов вид на COVID-19, който е идентичен с варианта на вируса в Англия", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.  

Една от тях е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко от ВМА и няколко от частна лаборатория, уточни министърът.

"Хубавото за този нов вариант е, че той се повлиява от ваксините, които са налични на пазара към момента. Лечението е същото без промяна", увери проф. Костадин Ангелов.

Министърът добави, че няма да се налага промяна в мерките заради новия вариант на вируса, съобщи bTV.

"Всичко, което говорим до момента, сме го съобразили с тази опасност. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образование с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище.

Сега ще разхлабим мерките в секторите "Култура" и "Спорт" и след това ще наблюдаваме 14 дни каква ще бъде тенденцията, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка“, обясни министърът на здравеопазването.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести, посъветва хората, върнали се от чужбина, да нямат много контакти с други хора, да се самоизолират, и ако могат да се тестват. Според него не е необходимо въвеждане на нови ограничения.


 

Коментари

Новини Варна