IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
08:30 | 25 януари 2021
Обновен: 19:59 | 23 април 2024

Започва масовото тестване на учители във Варненско

Пристигат нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer

По материала работи: Слав Велев
Започва масовото тестване на учители във Варненско

Масово тестване на българските учители с бързи антигенни тестове за COVID-19 започва в цялата страна от днес. Във Варненска област то ще се проведе от 25 януари до 3 февруари 2021 година. Тестовете са безплатни и доброволни за всички в сферата на образованието.

Организацията се извършва от Регионалната здравна инспекция-Варна и общините. На 21 януари всички директори на училища от областта са получили писма с указания чрез общините. В тях е посочено, че до края на работния ден трябва да предоставят списък за броя на желаещите да се тестват. Тестовете ще се правят в здравния кабинет на съответното училище от медицинските специалисти на учебното заведение, а там където няма такива – от специалист от РЗИ. За целта от здравното министерство са изпратили в училищата подробни указания как се правят антигенните тестове.

Повечето учители от Средното училище „Свети Климент Охридски“ във Варна ще се тестват, каза директорът Петко Петков, цитиран от Радио Варна. От общо 121 души персонал - 95 са заявили желание. Според Петков тестовете са полезни, особено за хора като него, които желаят да се ваксинират срещу Ковид 19, колкото е възможно по-бързо.

В Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия около 30% от служителите са пожелали да си направят бърз антигенен тест, каза директорът Йордан Михалев. Броят на желаещите е 22-ма души. Той определи като добра инициативата да се тестват учителите, защото така ще се придобие ясна картина за здравословното състояние на педагозите преди началото на втория учебен срок, когато се обмисля да се възстанови присъствената форма на обучение. Но сподели притеснението си, че ако част колегите му се окажат с положителен резултат, ще трябва да излязат в карантина и ще бъде много трудно да им се намерят заместници.

Положително настроени към антигенните тестове са учителите и в Професионалната гимназия по селско стопанство в Суворово, където вече правят графици за връщане на учениците в класните стаи. Някои от практиките са възстановени, но обучението е дистанционно. Половината учители са пожелали да бъдат ваксинирани, каза директорката на гимназията Мариана Великова и допълни, че това ще им даде някакво спокойствие.

В Обединеното училище „Свети Иван Рилски“ в село Червенци, община Вълчи дол, всички учители и непедагогическия персонал ще се тестват. Това са общо 25 души, каза директорът Стелиян Тончев. От началото на пандемията до днес в училището няма нито един случай на заразен с коронавирус, допълни той.

Междувременно тази сутрин в България пристигат 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech, съобщиха за Moreto.net от Министерството на здравеопазването.

Ваксините пристигат в логистичния център в София, откъдето те ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Очаква се след приемането на ваксините брифинг да дадат главен държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Коментари

Новини Варна