IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:00 | 25 януари 2021
Обновен: 08:01 | 24 февруари 2024

Отложиха делото за жп катастрофата в Хитрино

Искания за нови експертизи и отводи спънаха за пореден път процеса по една от най-големите трагедии от последните години у нас

По материала работи: Слав Велев
Отложиха делото за жп катастрофата в Хитрино

Искания за нови експертизи и отводи спънаха за пореден път процеса по една от най-големите трагедии от последните години у нас.

Варненският апелативен съд отложи разглеждането на делото за влаковата катастрофа в Хитрино за 22 февруари. Съдебният състав прецени, че е нужно събиране на писмени доказателства, след като адвокатите на частните обвинители изразиха съмнения за пристрастност на част от вещите лица, извършили по-голяма част от експертизите пред първоинстанционния Шуменски окръжен съд. Затова ще бъде изискана справка от Министерството на образованието и науката за начина на формиране на бюджета на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. След получаването на тази справка, в следващото заседание съдът ще се произнесе по направените днес искания.   


    
Адвокатите на подсъдимите поискаха назначаване на допълнителни съдебно-технически експертизи, които да бъдат извършени от вещи лица извън територията на Република България. Те изразиха мнение за обвързаност на четирима от експертите с Националната компания „Железопътна инфраструктура“, тъй като са преподаватели във ВТУ „Тодор Каблешков“. 

Представителят на Апелативната прокуратура не вижда основания за оспорване на компетентността на вещите лица. Държавното обвинение е на мнение, че повдигнатите от защитата въпроси вече са намерили отговор в извършените досега експертизи. Назначаване на чуждестранни експерти излишно ще утежни и забави делото във въззивната фаза на процеса. 

Поверениците на частните обвинители също смятат, че въпросите по поисканите нови експертизи вече са разглеждани многократно. Допускат обаче възможност за повторен разпит на вещи лица. Частното обвинение не намира доказателства за заинтересованост на който и да е от тях. 

Настоящият състав отхвърли искането на частното обвинение за отвод на целия състав на Апелативен съд – Варна. От една страна, в закона не съществува възможност за колективен отвод, а от друга, претенцията не намира основание в разпоредбата на Наказателно-процесуалния кодекс.

Заради големия брой призовани по делото, с цел гарантиране на спазването на противоепидемичните ограничения, журналистите наблюдаваха съдебното заседание в реално време от друга зала в Съдебната палата.  

Всички страни по делото обжалват присъдата на Окръжен съд – Шумен. Пред въззивния съд застават главният машинист 64-годишният Димитър Михнев и 45-годишният му помощник Радослав Петков. Те управлявали влака по време на инцидента, при който загинаха 7 души. Михнев беше осъден на 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от право да упражнява професията си, а Петков бе лишен от свобода за 10 години и от право да бъде локомотивен машинист за 12 години. 

Предстои Апелативен съд – Варна да извърши цялостна проверка на правилността и законосъобразността на съдебния акт на първата инстанция. 

Коментари

Новини Варна