IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:50 | 25 януари 2021
Обновен: 14:49 | 25 февруари 2021

За година: Отрязаха 549 и засадиха нови 2234 дървета във Варна

Става ли морската столица по-зелен град?

По материала работи: Слав Велев
За година: Отрязаха 549 и засадиха нови 2234 дървета във Варна

Става ли Варна по-зелен град и защо това не се усеща, въпреки, че новозасадените фиданки са многократно повече от отсечените дървета? Да погледнем цифрите, да погледнем и детайлите.


164 стари дървета са били премахнати в район "Одесос" във Варна през изминалата година, а новозасадените фиданки през 2020 година в района са 601, научи Moreto.net.

Броят на премахнатите дървета на територията на Варна през изминалата година е 549, а на новозасадените от страна на озеленителните фирми 2234. Още 1010 дървета са били засадени от граждани и фирми по компенсаторни програми, сочи справка подготвена по запитване на Moreto.net от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" към Община Варна и районните кметства.

Допълнително на територията на Община Варна през миналата година за засадени 3750 дръвчета в съвместна инициатива на Община Варна и Гората.бг, които са осигурили безплатни фиданки. Залесяването е извършено в общо две кампании под мотото „Залеси Варна“, уточниха от Общината.

Става ли Варна по-зелена град?

На пръв поглед броят на новозасадените дръвчета надхвърлят неколкократно броя на премахнатите стари, но практиката показва, че само част от малките дръвчета успяват да оживеят и пораснат, а това е в пряка зависимост от полаганите грижи.

Лош пример в това отношение са фиданките край новата част на бул. "Левски", голяма част от които изсъхнаха месеци след като бяха посадени.

От предоставената справка от Община Варна не става явно каква част от новите дръвчета остават живи в рамките на определен период след засаждането им.

Друг лош пример при компенсаторните програми е, че се сече на едно място, обикновено на новостроящ се обект, а компенсацията с нови дръвчета се извършва чрез засажда на километри от мястото на сечта. Това практически означава, че тенденцията е зеленината да намалява с увеличаване на гъстотата на населението в даден жилищен район.

Лоша практика водеща до смъртта на много дървета във Варна се оказва и не дотам компетентно и адекватно извършваната санитарната резитба. Примери в това отношение има достатъчно.

От Община Варна обаче явно са си взели поне малко поука, защото през 2020 г. по нейна инициатива е проведено обучение от арбориста Владимир Атанасов на тема "Озеленяване и поддръжка на зелената система" на общински експерти и представители на фирмите по озеленяване.

През миналата година на територията на Община Варна е извършена санитарна резитба и оформяне на 2124 дървета. Допълнително е извършена резитба и по 1961 сигнала за опасни клони.

Новозасадени фиданки по райони:

В район „Младост“ са засадени 922 бр. дървета, от които 482 бр. засадени от фирмата, поддържаща зелените площи на района; 440 бр. засадени от юридически лица, по проекти за озеленяване и детски градини, детски ясли, и училища;

В район „Приморски“ са засадени 1065 бр. нови дървета, от които от озеленителни фирми – 716 бр.; от граждани – 349 бр.;

В район „Одесос“ са засадени 601 бр. дървета, от тях 562 бр. от озеленителната фирма, поддържаща района, и 39 бр. от частни лица и фирми по компенсационна програма

В район „Вл. Варненчик“ са засадени 273 бр. дървета, от тях 242 бр. от озеленителната фирма, поддържаща района, и 31 бр. от частни лица и фирми по компенсационна програма

В район „Аспарухово“ – засадени 492 бр. дървета, от тях 232 бр. от озеленителната фирма, поддържаща района, и 151 бр. от частни лица и фирми по компенсационна програма

Общо за Варна - засадени 3353 броя дървета, от които 2234 от озеленителни фирми и 1010 от граждани и фирми по компенсаторни програми.

Премахнати стари дървета по райони:

Район „Младост“ – съгласно заповеди 57 бр. и аварийно- 20 бр.

Район „Приморски“ - съгласно заповеди – 211 бр.

Район „Одесос“ – съгласно заповеди 142 бр. и аварийно премахнати - 22 бр.

Район „Вл. Варненчик“ и кметство Тополи - съгласно заповеди 65 бр.

Район „Аспарухово“ – премахнати 32 бр.

Общо за Варна - 549

Санитарна и формираща резитба по райони:

Район „Младост“ – санитарна и формираща резитба - 630 бр. дървета

Район „Приморски“ - планова санитарна резитба – 95 бр. дървета;

Район „Одесос“ - планова санитарна резитба - 959 бр. дървета;

Район „Вл. Варненчик“, кметствата Тополи и Казашко - санитарна резитба 628 бр. дървета;

Район „Аспарухово“ – планова санитарна резитба на 176 бр. дървета

Общо за Варна - 2124

Премахнати опасни клони по сигнали:

Район „Младост“ – премахнати опасни клони по сигнали – 570 бр.

Район „Приморски“ - частично премахване на изсъхнали отделни клони – 536 бр.;

Район „Одесос“ – премахнати опасни клони по сигнали – 816 бр.

Район „Вл. Варнечик“ и кметство Тополи –премахнати опасни клони по сигнали 34 бр.

Район „Аспарухово“ – премахнати сухи клони по сигнали 5 бр.

Общо за Варна - 1961

 

Още новини от Варна четете на "Морето.net"

Коментари

Новини Варна