IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
11:45 | 29 януари 2021
Обновен: 12:50 | 5 май 2024

Област Варна изостава в усвояването на еврофондове

Най-малко евро пари са привлекли общините Ветрино и Дългопол

По материала работи: Слав Велев
Област Варна изостава в усвояването на еврофондове

Област Варна продължава да изостава от средните стойности за страната по отношение на усвояването на европейски фондове, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Към средата на миналата година стойността на изплатените суми по оперативни програми достига 1 383 лв. на човек при 1 976 лв. средно за страната. В рамките на областта първенец отново е община Бяла с 4 901 лв. на човек, а с най-ниско усвояване остават общините Ветрино и Дългопол.

Инвестиционната активност остава концентрирана във водещите икономически центрове – над 70% от преките чуждестранни инвестиции са в София, Пловдив, Варна и Бургас. 

„След отварянето на хотели и ресторанти туристическите потоци най-вероятно още няколко години няма да се възстановяват до предкризисните си равнища. Възстановяването на пазара на труда, там където хотелите и ресторантите формират голям дял от местната икономика, ще е чувствително по-бавно от това на останалите“, коментира икономистът Лъчезар Богданов, предаде БНР.

Чуйте повече в репортажа на Радио Варна

Коментари

Новини Варна