IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:45 | 3 февруари 2021
Обновен: 02:38 | 20 април 2024

Ново 20: Частник събира пари, за да прибира разделно боклука във вилните зони край Варна

50 лв. е месечната такса на иновативния варненец

По материала работи: Слав Велев
Ново 20: Частник събира пари, за да прибира разделно боклука във вилните зони край Варна

Разделно сметосъбиране във вилни зони и труднодостъпни местности се въвежда от тази седмица във Варна. Инициативата е на частна компания и е първата по рода си в страната, съобщиха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР).

В двора на всяко заявило желание домакинство ще бъдат поставени три  коша – за стъкло, за хартия, пластмаса и метал, както и за смесени битови отпадъци. Те ще бъдат извозвани веднъж седмично. Ще има възможност и за два пъти седмично по заявка. Сметта ще се събира от малки специализирани високопроходими автомобили, уточнява ОЦОСУР..

Инициатива е на частната компания, а месечната такса за всеки, заявил услугата, е 50 лв. Тя включва три контейнера за разделно сметосъбиране, чували за тях, както и ежеседмично извозване по график.

Проектът за сметосъбиране в крайградските зони е разработван година и половина. Минал е и през тестов период, в който са участвали няколко домакинства.

Направих го първоначално като хоби, разказва пред управителят на фирмата, Добромир Власик. Неговото семейство е първото, което експериментира с разделното сметосъбиране по този начин. След това започва изграждане на база данни, проучване на маршрутите и възможностите за придвижване на колите до трудно достъпните терени.

До месец от компанията са готови със старта и на друга услуга – извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци, както за вилните зони, така и за градската част.

Сметосъбирането в крайградските зони на Варна в момента е лукс. Хората са принудени да превозват битовите си отпадъците на километри до най-близкия контейнер за смет. Затова и нерегламентираните микросметища са обичайна гледка в тези райони.

 

Коментари

Новини Варна