IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Новини Варна
13:15 | 4 февруари 2021
Обновен: 23:07 | 24 юни 2022

1 906 нови случая на рак за година има във Варненска област

За втора поредна година броят на заболелите от карцином на гърдата превишава този с диагноза карцином на белия дроб

По материала работи: Ставри Таргов
1 906 нови случая на рак за година има във Варненска област

Днес, 4 февруари е Световен ден за борба с рака. През 2019 година Съюзът за международен контрол на рака стартира тригодишна кампания с темата: „Аз съм и ще бъда”. Тя призовава за личен ангажимент за намаляване на глобалното бреме на рака. 2021-а година е последната от кампанията.

Пандемията от COVID-19  пренасочи фокуса на медийното, общественото и, за съжаление,  институционалното внимание вече почти година от всички останали тежки заболявания, включително и онкологичните.

На фона на информационната вълна за новата вирусна инфекция продължаващата тенденция за нарастване на броя на заболелите и починалите от онкологични заболявания остана на заден план. И, ако COVID-19 измести рака от новините, то не така стои въпросът със статистиката.

Новорегистрираните болни в СБАЛОЗ – Варна, през 2020 г. са 2 482 души, от които 1 906 са от Варненска област, а 576 – от Добричка. През кабинетите на Диагностично-консултативния блок са преминали 14 204 пациенти, а през стационара на болницата в кв. „Аспарухово“ – 15 255.

Водеща диагноза през 2020 година във Варна и областта при мъжете е рак на простатата, следван от рак на бял дроб и на кожа. При жените водеща е диагнозата „рак на гърдата“, следвана от рак на кожа и рак на маточно тяло.

За втора поредна година в СБАЛОЗ – Варна, броят на заболелите от рак  на гърдата превишава тези с диагноза „карцином на белия дроб“. За факта тази година сигнализира и Световната здравна организация.

"За първи път ракът на гърдата е най-често срещаният рак в света", каза специалистът онколог от СЗО Андре Илбауи. Близо 12 на сто от новите онкологични заболявания годишно са от рак на гърдата.

„През последните две десетилетия най-разпространеното онкологично заболяване в света бе рак на белия дроб, но той сега отстъпва на втора позиция, непосредствено преди рака на дебелото черво“, каза експертът.

С нарастването на глобалното население и на продължителността на живота се очаква онкологичните заболявания да се увеличат от 19,3 милиона нови случая през 2020 г. до около 30 милиона нови случая през 2040 г.

Пандемията от новия коронавирус влияе отрицателно на лечението на онкологичните заболявания в близо половината от страните, казва още Илбауи и посочва като примери забавянето в диагностиката, прекаленият стрес, на който са подложени работещите в здравеопазването и забавянето в изследователските разработки.

„Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД е здравното заведение с най-дълъг стаж в провеждането на профилактика в страната. Близо 15 години специалистите на болницата участват напълно безвъзмездно два пъти годишно в  безплатен преглед на пациенти с основна цел – ранно откриване на онкологични заболявания и тяхното успешно лечение.
    

За първи път тези програми започнаха да се финансират през 2019 г., след като СБАЛОЗ – Варна, стана част от мащабната профилактична програма на община Варна. За първата година от програмата – 2019 г. през кабинетите на Диагностично-консултативния блок преминаха 671 граждани на Варна, от които 528 жени и 143 мъже, като най-активните са във възрастовия диапазон от 41 до 60 години.

През миналата година от 16 юни до 30 ноември по нея бяха прегледани 686 граждани, от които 610 жени и 76 мъже. При около 30% от преминалите профилактични прегледи са открити отклонения в показателите. Част от тях са насочени за допълнителни изследвания или за консулт със специалисти, на други са назначени хирургично лечение или терапия.

През юли миналата година болницата отбеляза четири години от старта на все още единствената в страната Програма за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти и техните близки.

През януари 2021 година станаха 3 години от началото на изключително ползотворната работа на Арт група за жени с онкологични заболявания. В разгара на лятото през миналата година празнувахме година от старта на „Училище за грим“, чийто инициатор и основен „преподавател“ е Илияна Начкова, чиито талантливи ръце разкрасиха и дадоха самочувствие и кураж на десетки дами с онкологични заболявания.  

Екипът на СБАЛОЗ – Варна, ще бъде съпричастен и тази година на тригодишна кампания на Съюза за международен контрол на рака под надслов "Аз съм и ще бъда". Ще продължи и провеждането на кампании за превенция на онкологичните заболявания, реализирана безвъзмездно от лекарите и безплатно за пациентите от екипа на СБАЛОЗ – Варна, при съобразяване с наложените ограничения заради световната пандемия от COVID-19.
    

 

Коментари

Новини Варна