IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
15:55 | 6 февруари 2021
Обновен: 12:03 | 28 март 2024

Янко Станев: Община Варна да мисли за нов кредит. Този път за здраве

Ковид кризата "спънала" проекта за индустриалната зона

По материала работи: Слав Велев
Янко Станев: Община Варна да мисли за нов кредит. Този път за здраве

Ще лобирам здравеопазването във Варна да получи повече средства, има възможност общината да изтегли кредит за този сектор. Това заяви за Радио Варна зам. председателя на Общинския съвет в града Янко Станев.

Като „антикризисен- балансиран”, така определи бюджета на община Варна за 2021-ва година, лидерът на СДС в града. Според него Варна е запазила финансовата си стабилност през миналата година, въпреки трудната ситуация и това се доказва от анализа на Агенцията за кредитен рейтинг. В него, по думите на Станев,  се отбелязва, че въпреки неблагоприятната макроикономическа ситуация, община Варна е запазила адекватно функциониране на административната дейност и много добро финансово състояние. Председателят на СДС Варна каза още, че има три или четири препоръки към бюджета за тази година и едната е в сектор „здравеопазване”:

Мисля, че в общината на тема здравеопазване, трябва да се случат основно две неща. От една страна, от тези 150 милиона отпуснати от държавата за здравеопазване за цялата страна, да може да усвоим част от тях. Второ, е, че наистина трябва да вдигнем средствата за здравеопазване, т.е., нуждаем се от допълнително такива.

На въпрос, дали може да бъде теглен кредит от общината само за здравеопазване, д-р Янко Станев каза- „Категорично! Моята теза е, че икономическото развитие на Варна ще реши всички въпроси. Да естетизираме градската среда, да изпълним всичките си приоритети в управлението, на нас ни трябва капиталова програма. Част от нея трябва да бъде и в сектора на здравеопазването. За реализирането на капиталова програма в условията на криза, ние може да използваме външни финансови инструменти. И дори сегашния дългов инструмент който сме предвидили, моето лично мнение е, че може да бъде много по голям. Ако сега, условно казано, при положение, че имаме дълг от 80 милиона от които 40 мил за естетизация и още толкова за европейски програми и съфинансиране, кофинансиране по тях, спокойно може да изтеглим още 40 милиона.

Финансовото състояние на общината позволява това. Условията по грантовите схеми, ФЛАГ, Фондът на фондовете и други, са при 0.8-1% лихва, с двадесет годишен срок на изплащане. Този кредит, ако бъде теглен, голяма част от него би трябвало да отиде за здравеопазване.

На тезата изказана от общинските съветници съветници проф. Анелия Клисарова и д-р Ивайло Митковски, че капиталовите разходи за здравните заведения за 2021-ва са около 226 хиляди и че сумата е крайно недостатъчна, председателя на СДС Варна отговори, че парите са 330 хиляди лева, но и според него, те са недостатъчни:

„В тази функция обаче влизат директните средства. От там плащаме за  Тубдиспансера, за ремонтите които са по инвестиционната политика. Не е точно както казват колегите, но аз също ще лобирам и работя за повече средства в общинското здравеопазване. Конкретно за онези дейности които са необходими, за да функционира това здравеопазване, особено в условията на криза. Не съм съгласен с това, общинските здравни заведения да са търговски дружества. Смятам това за основен проблем, но той трябва да се реши на национално ниво. От друга страна, ръководителите на здравните дружества и ДКЦ- тата във Варна са от висока класа. В това отношение имаме кадрови потенциал.

По повод индустриалната зона на Варна, д-р Янко Станев изказа становище, че ковид кризата е забавила осъществяването й. Прогнозата му е, че тази година изгубеното време ще бъде наваксано, а догодина тя ще заработи

 

Цялото интервю може да чуете ТУК

Коментари

Новини Варна