IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:50 | 10 февруари 2021
Обновен: 03:30 | 6 май 2024

Над 43 хил. лв. надвнесен данък възстанови НАП на варненци за месец

Сумата е възстановена на 127 души

По материала работи: Слав Велев
Над 43 хил. лв. надвнесен данък възстанови НАП на варненци за месец

43 560 лева е възстановила НАП на варненци, които са надвнесли данък върху доходите на физически лица, от началото на данъчната кампания 2021 година, съобщиха от приходната агенция в морската столица.

Сумата е възстановена на 127 души, които са ползвали право на данъчно облекчение за намалена работоспособност, облекчение при доброволно осигуряване и застраховане, облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, дарения и данъчно облекчение за млади семейства.

И през данъчната кампания на 2021 година физическите лица, които искат да възстановят недължимо платени суми за данък върху доходите през миналата година, трябва да подадат годишна данъчна декларация с деклариран надвнесен данък върху доходите. Декларацията за възстановяване се подава в офиса на НАП Варна по постоянен адрес.

Данъкът се възстановява, когато в подадената декларация е посочена сумата на надвнесения данък, името на ТБ, банковия код /ВIC/, номера на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. От 2020 година отпада задължението към годишните данъчни декларации да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК за ползване на данъчно облекчение за намалена работоспособност и за деца с увреждания.

Данъчните облекчения могат да се ползват при условие, че не са налице подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, уточняват от НАП - Варна.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 5 май 2021 г. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по интернет с Персонален идентификационен код(ПИК). Персоналният код е безплатен, безсрочен и се издава във всеки офис на НАП. Притежателите на ПИК ползват всички услуги на приходната агенция, без да се налага да посещават местния офис на администрацията.

 

Коментари

Новини Варна