IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:10 | 10 февруари 2021
Обновен: 19:13 | 25 април 2024

Бизнесмените Бойчо и Стойчо влизат в затвора

Те ощетили държавата с близо 340 000 лв.

По материала работи: Слав Велев
Бизнесмените Бойчо и Стойчо влизат в затвора

Двама мъже бяха признати за виновни за извършено данъчно престъпление за над 339 595 лева, съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд.

За виновен бе признат Стойчо Ст., че като собственик и управляващ на „Искра 1“ ЕООД и като съсобственик и управляващ на „Фамилия“ ООД в съучастие с Бойчо Хр. извършил данъчно престъпление. От ноември 2013 до март 2014 г. той избегнал установяването и пращането на данъчни задължения и ДДС в особено големи размери – 190 476 лева. 

При водене на счетоводството и при представяне на информация пред органите на приходите, 47-годишният Стойчо използвал документи с невярно съдържание. Той е роден в Провадия, но живее във Варна, без образование, неженен, не работи, със 17 предишни присъди.

Съдът призна за виновен и 66-годишния Бойчо Хр. От ноември 2013 до март 2014 г. той избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери и ДДС за общо 149 119,13 лева. При водене на счетоводството и при представяне на информация пред органите по приходните, Бойчо Хр. използвал документи с невярно съдържание. Престъплението извършил в качеството си на собственик и представляващ на „Дар“ ЕООД, „Мохито хот 2012“ ЕООД, на съсобственик и представляващ на „Фамилия“ ООД сам и в съучастие със Стойчо Ст. 

66-годишния Бойчо е роден в село Тутраканци, с основно образование, вдовец, безработен, осъждан 14 пъти.

След провеждане на съкратено съдебно следствие, Варненският окръжен съд наложи на Стойчо Ст., наказание от  4 години затвор, което намали с 1/3, до размер  2 години и 8 месеца.. Наказанието за Бойчо Хр. е 5 години затвор, което съдът бе задължен да намали до 3 години и 4 месеца.. Към присъдата на Бойчо беше присъединена и 700 лв. глоба, наложена му с присъда на Районен съд - Провадия  през 2019 г. 

Съдът прецени, че не следва да им се конфискува имущество, тъй като и двамата не разполагат с такова, годно за обезпечаване на вземането.

Двамата бяха осъдени да заплатят на Държавата обезщетение за претърпените имуществени вреди, ведно със законната лихва.

Коментари

Новини Варна