IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
14:45 | 11 февруари 2021
Обновен: 00:41 | 24 април 2024

Арестуваха мъж и жена от Варна, продавали стари дрехи за нови във Фейсбук

Закопчаха ги при зрелищна акция на Червения площад в града

По материала работи: Слав Велев
Арестуваха мъж и жена от Варна, продавали стари дрехи за нови във Фейсбук

Мъж и жена, извършвали измами с фалшиви дрехи чрез онлайн търговия, са задържани във Варна, съобщават от ОД на МВР.

На 9 февруари около 16:00 ч. на обществен паркинг в района на Червения площад в момент на претоварване от личен автомобил в таксиметров автомобил на чували с пратки, съдържащи дрехи втора употреба, са задържани 26-годишна жена и 50-годишен мъж и двамата от Варна.

Установено е, че в чувалите се съдържат 56 пратки в опаковки на популярна куриерска фирма с изписани на тях номера на товарителници. В личния автомобил са открити множество документи, свързани с дейността на лицата.

Досъдебното производство по случая е образувано след множество сигнали и жалби на граждани, че са правили поръчки на дамски дрехи от популярни марки чрез социалната мрежа „Фейсбук“. Пратките били без опция „преглед и тест“ при получаването им. След отварянето на пратките се установявало, че в тях се съдържат дрехи втора употреба. Плащането се извършвало чрез наложен платеж, при стойности на пратките от 80 до 400 лв.

Установено е, че малоимотни или неграмотни лица, на чието име са регистрирани търговски дружества, са изпращали пратките и са получавали сумите от наложените платежи за вече доставените пратки. Впоследствие парите са предавани на задържаната 26-годишна жена.

В деня на задържането двамата е следвало да получат сумите от наложени платежи за над 80 пратки.

Двете лица, заподозрени като организатори на измамната схема, са задържани за срок до 24 ч. Работата по случая продължава под надзора на прокурор при Районна прокуратура – Варна.

 

Коментари

Новини Варна