IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:40 | 22 февруари 2021
Обновен: 16:32 | 25 април 2024

Разкриват начално общинско училище в к.к. "Св. Св. Константин и Елена"

V ЕГ мести част от дейността си в „Максуда”

По материала работи: Слав Велев
Разкриват начално общинско училище в к.к. "Св. Св. Константин и Елена"

Дебат около сградите на две от варненските училища постави началото на ПК „Наука и образование” към Общински съвет – Варна, а именно ОУ „Иван Рилски” и Оздравителното училище "Д-р Никола Димитров" (т.нар. климатично училище". В момента стратегията за ОУ „Иван Рилски” е публикувана на страницата на Община Варна, вървят процедури и разговори по отношение на образователната инфраструктура, каза директорът на Дирекция „Образование и младежки дейности”, Лилия Христова.  

Училището, разположено в близост до кв. „Максуда”, където живеят много деца от ромски произход, се обмисля да бъде закрито, а учениците му – преместени в най-близките в района. Теренът се предвижда да бъде застроен за нуждите на V ЕГ. Идеята е децата да преминат на едносменен учебен режим, а за целта трябва да се разделят училищата, които обитават една и съща сграда. Един от приоритетите на Община Варна е децата да преминат в едносменен режим и това по никакъв начин да не наруши тяхното обучение в нормална среда, заяви още Лилия Христова.

Относно съдбата на т.нар. климатично училище, което се намира в близост до КК „Св. Св. Константин и Елена”, Христова заяви, че след проучване от технически екип, е установено, че сградата е със здрава основа. Това позволява то да бъде реконструирано. Предвижда се там да бъде изградено начално училище с предучилищни групи. Причината е, че в района живеят много семейства с по-малки деца, които имат нужда от начално училище, добави директорът на Дирекция „Образование и младежки дейности”.

Предстои и двете теми да бъдат обсъдени по време на сесия на Общински съвет - Варна, но преди това ще минат за разглеждане и в комисията по финанси и бюджет.

В края на заседанието общинските съветници дадоха положително становище относно програмата на Община Варна за изпълнение на бюджета на Общински образователни програми за 2021 г., както и за продължаване на съвместната работа между Дирекция „Образование и младежки дейности” и РТВЦ-Варна.

Коментари

Новини Варна