IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:45 | 26 февруари 2021
Обновен: 21:56 | 15 април 2021

Енерго си каза! Колко по-скъп ток иска за Североизточна България

КЕВР ще определя нов тригодишен регулаторен период от 1 юли 2021 година

По материала работи: Слав Велев
Енерго си каза! Колко по-скъп ток иска за Североизточна България

Електроразпределение Север АД и Енерго-Про Продажби АД обявиха предложенията си към КЕВР за утвърждаване на нови цени за мрежови услуги и снабдяване за ценовия период от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г.

В съответствие с нормативната уредба и във връзка с очакванията КЕВР да определи нов тригодишен регулаторен период от 1 юли 2021 г. за електроразпределителните дружества, Електроразпределение Север АД ще предложи да бъдат утвърдени нови стойности на ценообразуващите елементи, които да формират необходимите годишни приходи за осъществяване на лицензионната дейност по разпределение на електрическа енергия за потребителите на Североизточна България. При така предложените за утвърждаване годишни приходи за осъществяване на дейността по лицензия, операторът на мрежата  ще гарантира предоставянето на сигурна и качествена услуга на своите клиенти. Предложението на дружеството ще включва инвестиционна програма в размер на 40 млн. лв. за всяка от годините на регулаторния период, както и капиталови и оперативни разходи. В случай че КЕВР утвърди предложението на дружеството, средната крайна цена за битовите потребители ще се увеличи с 0,45%.
 
В заявлението за утвърждаване на цени на Енерго-Про Продажби АД ще бъде отчетен ефектът от продължаващия процес на либерализация на пазара и ще се съдържат мотиви относно необходимостта от признаване на пълния размер на надбавката за дейността, регламентиран в чл. 10, ал. 5 от Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия. В случай че КЕВР одобри направените предложения, средната крайна цена за битовите потребители на Енерго-Про Продажби АД ще се увеличи с 1,25%. Допълнително дружеството ще заяви за признаване и разходи, които произтичат от наложени на дружеството задължения по Закона за енергийната ефективност.
 
Общото увеличение за битовите потребители на регулиран пазар при така направените предложения за нови цени ще бъде 1,7%. Увеличението е изчислено при сега действащите цени на всички останали участници на регулирания пазар, без да бъдат отчетени изменения на цените, които те биха заявили за утвърждаване от КЕВР за предстоящия ценови период.

 

Коментари

Новини Варна