IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
10:00 | 2 март 2021
Обновен: 11:10 | 23 април 2024

Бъдещето: Изкуствен интелект заменя кадри в туризма. Два хотела на "Златните" вече работят така

За последните 10 години студентите, които се обучават в туристически специалности у нас са намалели с 40%

По материала работи: Слав Велев
Бъдещето: Изкуствен интелект заменя кадри в туризма. Два хотела на "Златните" вече работят така

За последните 10 години студентите, които се обучават в туристически специалности у нас са намалели с 40 процента. През 2010 г. са били около 10 хил., понастоящем са около шест хиляди. Това коментират проф. Станислав Иванов, зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна и доц. Мая Иванова - също преподавател във ВУМ, предаде Радио Варна. Сред факторите за това са ниското заплащане в туризма, сезонността на работа, дори пандемията в последната година.

Изходът в преодоляване на дефицита на работещи в туристическия сектор е автоматизацията и дигитализацията на сектора. Че това е възможно може да се види и във вече няколко хотела в България. Вече три от тях са въвели роботи в част от работата си, а два от тези хотели са в курорта Златни пясъци (третият е в София). Добър пример е и един от варненските хостели, който вече от няколко години работи безконтактно с клиентите си.

Повече може да чуете ТУК

 

Коментари

Новини Варна