IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:15 | 2 март 2021
Обновен: 06:27 | 16 април 2024

Финансират рекорден брой проекти за опазване на околната среда във Варненско

Близо 335 000 лв. са били привлечени

По материала работи: Слав Велев
Финансират рекорден брой проекти за опазване на околната среда във Варненско

46 варненски проектни предложения на обща стойност близо 335 000 лв. са одобрени и класирани в Националната кампания „За чиста околна среда - 2021“ на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. През миналата година са финансирани 14 проекта, съобщават от Областния информационен център-Варна.

21 проекта на общини и кметства от Област Варна ще получат до 10 000 лв. всяка. Със средствата ще бъдат изградени зони за отдих, детски кътове, зелени площадки и паркови пространства в Суворово, Варна, Белослав, Ветрино, Вълчи дол, Долни чифлик, Провадия, Дългопол и Девня.

С финансиране до 5 000 лв. ще бъдат осъществени проектите на 11 училища и два детски образователни центъра в областта. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Игнатиево ще получи подкрепа за проекта си „Фитнес на открито - интервенция за справяне с физическата активност сред децата с ниски доходи“. Ще бъде подпомогнат проектът на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна – „Нашият двор е нашият простор“. Одобрено е и проектното предложение на дългополското СУ „Назъм Хикмет“ - „Урок на открито“. СУ „Васил Левски“ ще получи подкрепа за проекта си „Спорт и отдих в училищния двор от СУ „Васил Левски“, гр. Вълчи дол“.

Сред останалите одобрени са СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Аврен, ЦСОП „Св. Св. Кирил и Методий“ в провадийското село Кривня, ПГСС „Св. Георги Победоносец“ в Суворово, ОУ „Кирил и Методий“ в Долни чифлик, ПГЗГС в с. Стефан Караджа, Вълчи дол и варненските училища ПГГСД „Николай Хайтов“, ПГИ „Д-р Иван Богоров“, 2 ОУ „Никола Йонков Вапцаров“, ОУ „П.Р. Славейков“.

До 5 000 лв. ще получат и 12 детски градини във варненски общини за проекти в сферата на околната среда. 

В тазгодишната кампания са подадени общо 1 657 проектни предложения от цялата страна. 958 от тях са одобрени за финансиране. Конкурсът в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“ е ежегоден. Допустими бенефициенти са общини, кметства, кметски наместничества, училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие. Идеята е да се изгради обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда. С реализацията на дейностите се цели реновиране и създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други, допълват от ОИЦ-Варна.

Коментари

Новини Варна