IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:30 | 2 март 2021
Обновен: 23:19 | 24 март 2024

Оставиха в ареста русенец, дрогирал до смърт и обрал австриец във варненски хотел

Повдигнато му е и второ обвинение – за държане и разпространение на наркотици

По материала работи: Слав Велев
Оставиха в ареста русенец, дрогирал до смърт и обрал австриец във варненски хотел

Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което е оставено без уважение искането на обвиняем за грабеж, придружен с телесна повреда и последвала смърт.

Людмил М. е бил задържан на 11 август заедно с още един мъж и жена, след като в хотелска стая във Варна бил открит мъртъв 35-годишен австриец. Жертвата била предозирана с наркотични вещества и лекарства. Липсвали вещи. Според прокуратурата, тримата са действали при предварителен сговор. Людмил М. е привлечен като обвиняем за извършен грабеж, чрез привеждане на пострадалия в безсъзнателно състояние, в резултат на което е настъпила смъртта му. Повдигнато е и второ обвинение – за държане и разпространение на наркотици.

Пред съда жалбоподателят обясни искането си да бъде под домашен арест с това, че е в ареста от 7 месеца, но няма общо с престъплението. Имал постоянен адрес в Русе и не бил осъждан.

Апелативният прокурор заяви, че и до днес не е опровергано предположението за авторството на двете деяния. Престъпленията са тежки, като грабеж с последвала смърт законът наказва с между 15 и 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Реална е опасността обвиняемият да се укрие, защото води скитнически живот. Освен това извършените престъпления са с висока обществена опасност.

След като прецени множеството събрани доказателства и извърши проверка на първоинстанционния съдебен акт, Апелативният съд прецени мотивите му за правилни. Данни за съпричастността на обвиняемия към двете деяния се съдържат в множество свидетелски показания, протоколи от извършени огледи, експертизи. Задържането на Людмил не надвишава  разумния срок. Съобразно повдигнатите обвинения, основните му човешки права не са ограничени. Съдът е категоричен, че единствено мярка „задържане под стража“ гарантира и постигането на целите на закона, и опазването на обществения интерес. Извършеното не е изолирана проява в живота на задържания, а поредно свидетелство за интензивна престъпна дейност, която е предмет на множество висящи дела. Затова има опасност ако е извън ареста, да наруши закона. Чистото съдебно минало в случая не може да има решаваща роля. Не е отпаднал и рискът от укриване.

С тези мотиви Апелативният съд остави в сила най-тежката мярка за неотклонение на Людмил М., обвинен в извършването на грабеж, придружен с телесна повреда и настъпила смърт, и в разпространение на наркотици.

Определението не подлежи на обжалване.

 

Коментари

Новини Варна