IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:20 | 2 март 2021
Обновен: 20:51 | 18 април 2024

Варненци излиза на протест срещу събарянето на училище

Съдбата на ОУ "Свети Иван Рилски" се превърна в кауза за някой политици в града

По материала работи: Слав Велев
Варненци излиза на протест срещу събарянето на училище

Снимка: Фейсбук

Протест против събарянето на ОУ "Свети Иван Рилски" ще се състои на 4 март (четвъртък) във Варна, съобщиха организиаторите.

Началният час на събитието е 08.30 ч., а мястото е пред сградата на Община Варна.

Ето какво пише в съобщението на организаторите:

"На мястото на 100-годишната сграда с богата история, награди и огромен двор, Община Варна е решила да строи езикова гимназия. Какво ще случи с децата,които учат в това училище? Честно ли е те да бъдат лишени за сметка на други? Няма ли друг парцел,който може да бъде предоставен на учениците от езиковата гимназия? Когато една държава унищожава собствената си култура и образование, тя затрива целия си народ!!! Нека подкрепим учителите и учениците от ОУ “ Свети Иван Рилски” на 4.03.2021 г. пред Община Варна, когато ще се състои заседание на Общинския съвет."

Както Moreto.net писа, за нуждите на Пета езикова гимназия „Йоан Екзарх“, която от години дели обща сграда с ОУ „Г. С. Раковски“, Община Варна планира да бъде построена нова сграда на мястото на вече съществуващо училище - ОУ "Свети Иван Рилски".

Според Общината ОУ „Св. Иван Рилски“ няма да бъде закрито, а ще се влее в друго училище. Ученици и учители ще се прехвърлят в съседно квартално училище. Педагогическият и непедагогическият персонал изцяло ще бъде прехвърлен също при новия работодател. Според общинската администрация в района на училището намалява и броят на подлежащите на задължително образование.

По думите на Юлияна Иванова, директор на ОУ „Свети Иван Рилски“, броят на учениците е динамичен и често се случва да се увеличи, но не малкият брой ученици, а имотът са истинската причина училището да бъде съборено.

Ако ОУ„Свети Иван Рилски“ бъде съборено, кварталът ще остане без училище, а всички деца трябва да бъдат прехвърлени или насочени към две училища - „Отец Паисий“ или „Елин Пелин“. Едното от тях е доста далеч, на 25 минути, и дори е в друго кметство, посочи директорката.

В защита на училището започна и подписка, в която са се включили учители, бивши възпитаници и преподаватели, както и хора от страната и чужбина. В нея в момента има близо 1000 подписа.

Коментари

Новини Варна