IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:00 | 11 март 2021
Обновен: 02:11 | 25 април 2024

Над 900 ученици във Варненскo учат онлайн

Предимно те са от град Варна и много малко от областта

По материала работи: Слав Велев
Над 900 ученици във Варненскo учат онлайн

Над 900 са учениците от Варненска област, които по желание на родителите се обучават онлайн от дома си и не посещават училище тази учебна година. Предимно те са от град Варна и много малко от областта. Това съобщиха за Радио Варна от Регионалното управление на образоването, откъдето одобряват заявленията.

Още в началото на учебната година МОН регламентира този избор в Наредба 10 за времето, в което е обявена извънредна епидемична обстановка заради ковид-пандемията. Заявленията могат да се подават по всяко време на извънредното положение, в което на практика сме от ноември месец до сега. Заявление се подава до директора на училището, в което е записан ученикът, след което то се одобрява от Регионалното управление на образованието, откъдето правят проверка дали ученикът има необходимата техника за обучение от дома и подходящи условия. Чрез тази възможност се получава така, че деца от един и същи клас учат присъствено в училище и дистанционно от вкъщи.

Този модел на обучение се случва в Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия, каза за радио Варна неговият директор Йордан Михалев. В училището всички класни стаи са оборудвани с допълнителни уеб-камери, които са насочени към бялата дъска и по време на час се пуска излъчване на живо през платформата Teams, като ученикът вкъщи чува всичко, което се говори в класната стая и вижда дъската. Ученикът в домашна среда не може да задава въпроси по време на час, както и да бъде изпитван. Това се случва допълнително онлайн и след учебните занятия.

Тази така наречена смесена форма на обучение е удачна в ситуация на извънредно положение, но не и по принцип, коментира директорът Михалев. Според него повишената заболеваемост през последните дни няма да е причина родители да подават заявления за онлайн обучение, защото голямото напрежение и притеснение е преминало в края на миналата година.

Родителите, обаче, имат право във всеки един момент, когато решат, да подадат заявление за дистанционно обучение на детето си, докато трае извънредното положение. Това става в свободен текст до директора на училището или чрез бланка, която в СУ „Димитър Благоев“ са подготвили, за да е по-удобно и за двете страни.

 

Коментари

Новини Варна