IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:30 | 30 март 2021
Обновен: 21:39 | 18 април 2024

Проговаря инвеститорът, който сече гората в "Коджа тепе" край Варна

Вижте позицията на възложителя на проекта Varna Sky, дело на проф. арх. Георгий Станишев

По материала работи: Слав Велев
Проговаря инвеститорът, който сече гората в "Коджа тепе" край Варна

Снимка: Varna Sky

Инвеститорът на проекта Varna Sky в м-т Коджа тепе, Варна внася яснота по казуса с изсичането на 4 дка гора от черен бор, като излага фактологията по развитието на проекта до момента. Момчил Караджов, представител на инвеститора Алфа 1 Секюритис ЕАД, чиято собственост е теренът, доказва със съответните документи, че всички действия и процеси при реализиране на инвестицията са извършвани при стриктно спазване на законите, сроковете и правилата, наложени от действащата нормативна уредба, пишат в позиция до медиите от дружеството.

Проектът Varna Sky (дело на проф. арх. Георгий Станишев) предвижда изграждането на отворен комплекс от двуетажни еднофамилни къщи с широки улици, тротоари, улично осветление, видеонаблюдение, паркова среда и зелени площи. Реализацията му започва с изграждането на изцяло нова инженерингова инфраструктура (трафопост, водоснабдяване, канализация, интернет, CCTV и газова мрежа), каквато в района към момента липсва изцяло или е с незадоволително качество.

Противно на обвиненията за нарушаването на екологичната система в района, проектът включва засаждането на множество дървесни и храстови видове, както и цялостно облагородяване, а достъпът до предвидените зелени площи и паркови пространства ще бъде отворен за всички граждани, а не само за живущите в комплекса. Инвеститорът е поел и ангажимент за изграждането на напълно нов NEXT GEN парк за обществено ползване в района. Важен детайл във фактологията на казуса до момента е, че за изсичането на гората са платени всички изискуеми по закон такси, а със сумата могат да бъдат залесени площи, надвишаващи с 60 до 100 пъти изсечения терен.

Varna Sky е проект, основан на принципи и добри практики за намаляване на въглеродния отпечатък - използваните технологии съответстват на клас А за енергийна ефективност, а всички дейности са предвидени така, че да се намалят въглеродните емисии преди и след реализацията на проекта. Компанията инвеститор гарантира, че изпълнението му е съобразено с последните тенденции за устойчиво развитие и има за цел да наложи най-висок стандарт и качество в обществените си ангажименти и отношенията с околния свят.

Представителят на инвеститора Момчил Караджов и архитектът на проекта проф. Георгий Станишев са отворени да отговорят на всеки един въпрос, свързан с проекта.

От дружеството канят заинтересованите медии да се включат във виртуална пресконференция на 2 април 2021 г., петък, от 11:00 часа.

Коментари

Новини Варна