IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
11:15 | 12 април 2021
Обновен: 13:19 | 15 март 2024

Съдят бизнесдама за данъчна измама

47-годишната жена усвоила над 140 000 лева данъчен кредит

По материала работи: Слав Велев
Съдят бизнесдама за данъчна измама

Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд 47-годишната бизнес дама Н.Ч за неправомерно усвояване на над 140 000 лева данъчен кредит. Тя управлявала две търговски дружества с различен предмет на дейност, като едното функционирало от 2004 година, а на другото тя станала управител в края на 2013 година. 

Разполагайки с правомощията на управляващ двете фирми, обвиняемата решила да се обогати, като избегне плащането на данъчни задължения. На 12 декември 2014 г. подала пред НАП невярна справка-декларация по ЗДДС.

Схемата, която използвала 47-годишната жена, включвала договор с китайска фирма превозвач/спедитор за възлагане на маркетингово проучване с цел навлизане на българския пазар. По време на ревизията, назначена през януари 2015 година на дружествата, управлявани от Н.Ч., било установено, че китайско дружество с наименование като посоченото в договора не се открива. От ревизиращия екип било установено също, че такова дружество нямало представителство у нас и липсвали данни къде, как и от кого бил подписан представения от обвиняемата договор, който носел само нейните подпис и печат. Не били представени и доказателства относно приемането на възложеното проучване от китайска страна, нямало данни и за извършено плащане във връзка с това от страна на китайското дружество.

Недоказаната доставка, каквато била тази по предоставените фактури, макар да била документално оформена и надлежно отразена в счетоводството на ревизираното лице, не пораждала права за данъчно задълженото лице, както по отношение на косвените, така и по отношение на преките данъци.

Предстои делото срещу 47-годишната обвиняема да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако тя бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество.

 

Коментари

Новини Варна