IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
13:15 | 23 април 2021
Обновен: 17:24 | 27 април 2024

Варненци се състезават по стълби, докато сбират отпадъци

Събитието се провежда по повод Международния ден без асансьори 2021

По материала работи: Слав Велев
Варненци се състезават по стълби, докато сбират отпадъци

На 28 април стълбите към плаж Галата ще домакинстват нестандартно състезание по стълби, в което могат да се включат само тези, които слизайки към плажа събират дребни отпадъци и помогнат за изчистването на терена. Събитието се провежда по повод Международния ден без асансьори 2021 на Международната асоциация по спорт и култура, базирана в Дания.

Морската столица ще стане част от международната инициатива благодарение на сдружение „Пауър Джъмп“, които от години популяризират различни форми на физическа активност в града ни. Тази година те са решили да обединят две от основните си каузи в едно – стимулиране на физическата активност и облагородяване на градската среда. За целта организаторите са се ориентирали към романтичните стълби, които водят към дивия плаж Галата, поради факта, че те са едновременно красив и удобен за спортуване маршрут, който обаче често е осеян с бутилки, фасове и опаковки.

На 28 април (сряда), между 13:00 и 18:00 ч. всеки, който се е регистрирал във формуляра за регистрация като участник в състезанието, ще има възможност да премери силите си в изкачването за време на не малкия брой стълби. Освен предварителната регистрация, ключово условие за участие е събирането на дребни отпадъци в плик от всеки участник, слизайки по стълбите надолу към началната стартова линия. След показване на събраните дребни отпадъци, участникът ще започне изкачването на стълбите за време, като вземе със себе си и събрания боклук. Организаторите споделят, че към момента вече има регистрирани 26 участници.

„Основната цел на инициативата е да привлече вниманието към градската среда като възможност за повече физическа активност сред гражданите. Особено в контекста на пандемичната обстановка, хората имат все по-осъзната нужда както да се движат повече, така и да бъдат навън. Проектирането и пресъздаването на обществените пространства е доказано, че може да предостави възможност за насърчаване на редовната физическа активност. Ето защо урбанистите, дизайнерите и архитектите могат да играят активна роля в повишаване нивата на физическа активност на хората, като умишлено проектират обществени пространства, улици и стълбища, които примамват и насърчават хората да спортуват“ – сподели с нас Мирослав Тодоров, управляващ Пауър Джъмп. – „В нашия случай избрахме привлекателно, но занемарено място. Когато оглеждахме стълбите дали са подходящи за събитието, те бяха обрасли и осеяни с боклуци. Голямата изненада дойде, когато след популяризирането на събитието местни хора от Галата ни писаха, че някой е почистил и окастрил стълбището.“

Въпреки това, организаторите ще стимулират участниците да се включат в събирането на дребните отпадъци, с особен акцент върху фасовете, на които Пауър Джъмп обръщат специално внимание като отпадък още от миналата година, когато стартираха герила маркетинг кампанията си с гигантски фасове из града.

Това е първата от серия инициативи за 2021 г., които местната организация са подготвили като част от участието си в националната платформа за чиста и красива среда.

 

Коментари

Новини Варна