IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:00 | 23 април 2021
Обновен: 12:14 | 20 април 2024

По-млако дела в Апелативен съд – Варна заради пандемията

Най-много производства за ПТП. 19 са за убийства, 14 - за избягване на данъци

По материала работи: Слав Велев
По-млако дела в Апелативен съд – Варна заради пандемията

Снимка: Апелативен съд – Варна

Приключване на делата в кратък срок, използване на възможностите на електронното правосъдие и повишена социална отговорност – това са акцентите в работата на Апелативен съд – Варна за 2020 г., похвалиха се от правораздавателната институция.

Общото събрание на съдиите от Апелативен съд – Варна прие годишния отчетен доклад за работата на институцията през 2020 г. Председателят Ванухи Аракелян призна, че извънредната 2020 е добавила нови изисквания пред членовете на екипа: да опазят себе си, колегите си и участниците в съдебните процеси здрави. „Бяхме пример за напълно работещ съд в една наистина ненормална ситуация, в която трябваше да проявим максимална лична отговорност“, каза административният ръководител. Заместник-председателите на Варненския апелативен съд Милен Славов и Янко Янков допълниха, че с колегиалност и уважение са преодолени всички трудни ситуации, в които трябваше да се взимат извънредни решения.

Накратко: през отчетната година се запази трайната тенденция за приключване на делата в кратък срок и за високо качество на постановените съдебни актове. Ковид кризата оказа влияние и върху работата на съда – все по-широко се използват елементи от електронното правосъдие. Не бе допуснато забавяне на съдопроизводството. Епидемията е сред причините за спада на броя на постъпилите дела. В същото време въведените от ръководството строги противоепидемични мерки съществено ограничиха разпространението на заразата. Помогнахме и на няколко добри каузи.  

1649 са постъпилите дела. За сравнение, през 2019 г. броят им бе 1913. Най-много са търговските – 658 /39.9%/, следвани от гражданските 553 /33,5%/ и наказателните – 438 /26.6%/. До голяма степен спадът се дължи на епидемичната обстановка. Тя повлия на преценката на физическите и юридическите лица в кои случаи да предприемат защита на правата си по съдебен ред. Извънредната ситуация обаче не попречи на срочното приключване на делата. От постановените 1598 съдебни акта, 94% са изготвени в едномесечен срок.

Атестат за високото им качество са резултатите от касационния контрол – Върховният касационен съд потвърди и не допусна до обжалване 72% от постановените съдебни актове.

От наказателните дела от общ характер най-много – 28 - са производствата за причинени по непредпазливост пътно-транспортни произшествия. 19 са за убийства, 14 за избягване на плащането на данъци. 

Най-голяма част от делата в Гражданското отделение са по Кодекса за застраховането – 72, следват тези за обезщетения вследствие на непозволено увреждане /деликтна отговорност/ и образуваните по вещни искове. 75% от търговските дела са по спорове за търговски сделки, застраховки, договори.

Можем да отбележим навлизането в практиката на все повече елементи от е-правосъдието: електронното призоваване, Единния портал за електронно правосъдие, Единната информационна система на съдилищата. Заради здравните ограничения, в голяма част от откритите съдебни заседания страни и експерти бяха изслушвани от разстояние чрез видеоконферентна връзка.

След агресивното навлизане на COVID -19, ръководството на съда предприе строги мерки, които ограничиха разпространението на вируса. През цялата година стриктно се спазваха основните правила: ежедневна щателна дезинфекция, дисциплина, дистанция, лични предпазни средства. Забавяне в обслужването на граждани, в предоставянето на информация или в администрирането на делата не бе допуснато.

Пандемията се отрази съществено на комуникационните дейности на органите на съдебната власт. Осезаемо „пострада” провеждането на образователно-информационните инициативи. Съдилищата от апелативния район не успяха в пълен обем да продължат утвърдените практики за взаимодействие с учениците за повишаване на правната им култура и познанията им за съдебната власт. Все пак бяха осъществени 89 събития.

Апелативният съд продължи да бъде средище за практическо обучение на младите хора – стажа си тук преминаха студенти от специалност „Право“ на Варненския свободен университет и Софийския университет, и студенти от „Съдебна администрация“ на Икономически университет - Варна.

Съдилищата в Североизточна България компенсираха ограничената пряка комуникация с повече медийно и онлайн присъствие, включително с полезни данни за въвежданите промени в режима на работа. Въпреки ограниченията, институциите подаваха ежедневно актуална, прецизна и разбираема информация към широката общественост и средствата за масова информация. Засили се ролята на Фейсбук профила на съда „Съдебна палата” – с повече публикации и на по-широка тематика.

Съдии от Апелативния съд продължиха работа като университетски преподаватели и като лектори в Националния институт на правосъдието, в Европейската мрежа за съдебно обучение и Европейската съдебна мрежа.

Засили се социалната ангажираност на нашата институция. Участвахме в няколко значими инициативи. Продължихме подкрепата за дейността на Школата по изобразително изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“. В първите дни от борбата с корона вирус епидемията инициирахме собствена кампания за даряване на средства за УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Екипът ни се включи в акция „Книгодарител“ - предадохме 150 тома за обогатяване фонда на читалища и библиотеки в малки населени места. Откликнахме на призива за помощ на приюта на отец Иван в Нови хан, като предадохме солидно количество храни, дрехи, вещи от първа необходимост. А в навечерието на Коледа организирахме изложба с авторски произведения на четирима съдии и един служител. Събитието стана повод за събиране на дарения в полза на школа „Дедал”.

Изминалата година няма аналог от гледна точка на предизвикателствата в професионален и личен план. Пандемията наложи нови изисквания и към съдебната система. Съдиите и съдебните служители от Варненския апелативен съд успяха да ги посрещнат с ефективност, бързина и екипна работа. Отчетените в годишния доклад данни са свидетелство за професионализма, отговорността и мотивацията на екипа.

Коментари

Новини Варна