IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
12:15 | 5 май 2021
Обновен: 08:27 | 20 юни 2021

Административният съд във Варна с акт по изборно дело

Връща преписката на ЦИК за разглеждане по същество и произнасяне

По материала работи: Слав Велев
Административният съд във Варна с акт по изборно дело

Административен съд – Варна отменя и връща  преписка на ЦИК за  разглеждане по същество и произнасяне относно законосъобразността на решението на РИК.

Със съдебен акт от 29.04.2021 г., постановен по дело №893/2021 г., Административен съд – Варна отменя решение № 2446-НС/ 13.04.2021 г. на ЦИК, с което е оставена без разглеждане жалбата на П.С.В., срещу решение № 200/4.03.2021 г.  на РИК в Трети изборен район - Варненски и връща  преписката на ЦИК за  разглеждане  по същество и произнасяне относно законосъобразността на решението на РИК.

Делото бе образувано по жалба от  П.Ст.В. – кандидат за народен представител от ПП БНО, против решение № 2446-НС/ 13.04.2021 г.  на ЦИК, с което е оставена без разглеждане негова жалба , срещу решение № 200/4.04.2021 г. на РИК в Трети изборен район – Варненски. В подадената срещу решението на ЦИК жалба на П.Ст.В. се твърди, че жалбата му срещу решението на РИК  е била  подадена в срок, в потвърждение на което е   приложен системен бон  от Български пощи.

В хода на производството съдът установи, че при постановяване на обжалваното решение,  ЦИК е приел, че  жалбата на П. В. е  подадена извън срока, съгласно чл. 73, ал.1 от ИК, но не е посочено кога всъщност П.В. е подал жалбата си до ЦИК. Също така ЦИК, в  нарушение на чл.36 от АПК, не е изпълнила процесуалните си задължения  служебно да събере доказателства за установяване датата, на която е подадена жалбата или най-малкото да изиска от жалбоподателя да представи такива. Жалбата е била възприета като просрочена, според положената в пощенското клеймо дата 12 април 2021 г., която е датата на постъпване, а не на подаване на жалбата. Съдът констатира, че към нея е приложен системен бон на „Български пощи“ ЕАД, от който е видно, че е подадена на 7 април 2021 г., т.е. – при спазване на срока по чл. 73 ал. 1 от ИК. С тези съображения съдът приема, че жалбата на П.В. е процесуално допустима и като такава следва да бъде разгледана по същество от ЦИК, като постановеното в обратния смисъл решение следва бъде отменено.

Определението  на Административен съд – Варна не подлежи на обжалване.

Коментари

Бай Онзи ( преди 1 месец )
Така работи тиквената хунта
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна