IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
08:00 | 9 май 2021
Обновен: 03:31 | 26 април 2024

Варна отбелязва 9 май - Ден на победата и Ден на Европа

Днес отдаваме почит към старозаветния пророк Исая и Св. Христофор

По материала работи: Слав Велев
Варна отбелязва 9 май - Ден на победата и Ден на Европа

Датата 9 май предизвиква различни чувства, спомени и мисли за миналото и бъдещето. Раздвоението идва от факта, че у нас на тази дата се отбелязват два празника - Деня на победата, свързан с края на Втората световна война в Европа и капитулацията на Третия райх, така и относително по-новия Ден на Европа, отбелязващ лансираната на 9 май 1950 г. идея на френския външен министър Робер Шуман за Европейска общност за въглища и стомана, от която започва обединението на Европа.

За да излезем от дилемата коя дата да отбелязваме, можем да приложим характерния за историята хронологически подход. Ако разположим събитията във времето, няма как да не забележим, че пръв е 9 май като Ден на победата. Именно след този ден започва следвоенната история на европейския континент. Радостта тогава е огромна, но тя не пречи на съюзниците, водени от възникналите вече противоречия, да се опитат да представят победата по различен начин. Затова, когато представителите на Третия райх разбират, че краят е неизбежен, те предпочитат да признаят поражението пред западните си противници и на 8 май капитулацията е подписана именно пред тях. Затова за западноевропейските държави Денят на победата е бил и си остава 8 май. За Западна Европа логично след Деня на победата на 8 май идва Денят на Европа на 9 май – така и празниците следват историческата хронология. В България обаче нещата са доста по-различни. За нас през целия следвоенен период Денят на победата се отбелязва според втората капитулация на Германия, когато германците са принудени да повторят ритуала на 9 май в Карлсхорст пред съветските представители. Това не е първият случай, когато политиката налага едно ритуално действие да бъде повторено. Проблемът е, че както и да оценяваме и пресмятаме участниците във военните действия, мащаба им, пораженията и победите, няма как да избегнем извода, че германският вермахт е сразен на Източния фронт от Съветската армия. И този извод не може да бъде променен от оценките ни за характера на държавата, която защитава тази армия.

За нас българите обаче нещата са по-сложни. Ние трябва да избираме кое от двете събития да поставим на първо място: от едната страна е миналото с Деня на победата, а от друга – настоящето и бъдещето с Деня на Европа. Една от малкото функции на историята е да припомня поуките от миналото. Затова ние днес отбелязваме и двата празника и то в логичния им ред – Денят на победата е предварителното условие, за да може Европа да започне да се обединява и благодарение на това живеем в мир вече повече от седем десетилетия.

Варна отбелязва 9 май - Ден на победата и Ден на Европа

Във връзка със събитията за отбелязването на 9 май -  Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, от 9.30 ч. до приключване на мероприятието (около 11.30 ч.) ще бъде преустановено движението на автомобили по бул. „Осми Приморски полк“ (пътното платно, посока сп. „Явор“), в частта от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул. „Царевец“.

Във Варна поднасяне на цветя по случай Деня на победата над хитлерофашизма ще се проведе утре - 9 май от 10.00 часа пред паметника на бул. "Осми Приморски полк". В 11.00 часа е тържественото издигане на флага на Европейския съюз по случай Деня на Европа пред сградата на Община Варна.

Инициативата „Безсмъртният полк” ще се проведе в 47 български града, сред които Варна и Добрич. Във Варна шествието ще започне в 17 часа от Фестивалния и конгресен център.

Денят 9 май е важен празник и за християните. Днес отдаваме почит към две важни християнски исторически личности: старозаветния пророк Исая и Свети Христофор.

Коментари

Новини Варна