IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:45 | 10 май 2021
Обновен: 00:37 | 17 април 2024

Едва 10 000 туристи от Румъния дошли за празниците край Варна

3-4 хотела са били отворени на „Златни пясъци” и „Св. св. Константин и Елена”, а на „Албена” е имало 2 000 румънци

По материала работи: Слав Велев
Едва 10 000 туристи от Румъния дошли за празниците край Варна

Едва 10 000 румънски туристи са дошли по време на великденските празници в курортите по Северното Черноморие Това е над 10 пъти по-малко в сравнение с годините преди пандемията. Това съобщи за Дарик председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

„По 3-4 хотела отвориха само на „Златни пясъци” и „Св. св. Константин и Елена”, а на „Албена” имаше 2 000 румънци. Причините за малкия брой туристи са високото ниво на заболеваемост през април и изискването румънците да са под карантина след завръщането си. Късно приехме и регламента за влизане на чужди туристи. В страната се напълниха къщите за гости и семейните хотели, което се превръща в устойчива тенденция”.  

Илин Димитров очаква след 1 юни да се засилят посещенията на гости от Румъния и Молдова, а след 1 юли – от Германия, Великобритания и Полша.

„Правилно е решението да се признават антигенните тестове , защото PCR тестовете са скъпи и нямаме необходимата инфраструктура да се изследва голям брой туристи”.  

Всички хотели по Черноморието ще отворят след 1 юни. Това означава, че за 20 дни трябва да се назначат 100 000 души персонал, което е невъзможна мисия, смята Илин Димитров. Според него браншът става все по-непривлекателен заради несигурността. Признак за това е и огромният отлив на чуждестранните работници.

Министърът на туризма в служебния кабинет трябва да е диалогичен човек с опит, който да реагира бързо.  Неговите задачи ще са да заявим на дипломатическо ниво пред чуждите държави готовността си за сезона и да се въведат спешни мерки за достъпност на чуждите туристи. 

Коментари

Новини Варна