IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
09:50 | 13 май 2021
Обновен: 10:13 | 22 април 2024

Все повече варненски аптеки изпълняват електронни рецепти

Всяка от тях има уникален номер, дата и ЕГН на пациента

По материала работи: Слав Велев
Все повече варненски аптеки изпълняват електронни рецепти

Голяма част от аптеките във Варна обработват електронни рецепти. Все още преобладават рецептите по здравна каса, показа проверка на Радио Варна.  Разчитането на електронните рецепти е много по-лесно в сравнение с написаните на ръка, това показва опитът на магистър-фармацевтът Анелия Велева,  управител на верига аптеки във Варна, които от три месеца работят с електронни рецепти.

"Неточностите са рядкост, но ако има печатна грешка, ние се свързваме с лекаря, чието име и телефон фигурират в рецептата. Така в същия момент той може да издаде нова електронна рецепта, което спестява време на пациента. Това е и смисълът на електронните рецепти."

Всяка рецепта има уникален номер, дата и ЕГН на пациента. Опцията "Не заменяй" се запазва. При посещение в която и да е аптека пациентът може да купи предписаните му лекарства. Ако някой от медикаментите липсва, той ще може да се купи от друга, тъй като уникалният код по електронен път е подаден до всяка аптека.

Рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май. Предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021 година. Това е записано в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Документът бе обнародван в "Държавен вестник"  на 7 май.

Чуйте повече тук

 

Коментари

Новини Варна