Варна
fallback
Новини Варна
09:50 | 13 май 2021
Обновен: 19:37 | 3 май 2024

Все повече варненски аптеки изпълняват електронни рецепти

Всяка от тях има уникален номер, дата и ЕГН на пациента

По материала работи: Слав Велев

Голяма част от аптеките във Варна обработват електронни рецепти. Все още преобладават рецептите по здравна каса, показа проверка на Радио Варна.  Разчитането на електронните рецепти е много по-лесно в сравнение с написаните на ръка, това показва опитът на магистър-фармацевтът Анелия Велева,  управител на верига аптеки във Варна, които от три месеца работят с електронни рецепти.

"Неточностите са рядкост, но ако има печатна грешка, ние се свързваме с лекаря, чието име и телефон фигурират в рецептата. Така в същия момент той може да издаде нова електронна рецепта, което спестява време на пациента. Това е и смисълът на електронните рецепти."

Всяка рецепта има уникален номер, дата и ЕГН на пациента. Опцията "Не заменяй" се запазва. При посещение в която и да е аптека пациентът може да купи предписаните му лекарства. Ако някой от медикаментите липсва, той ще може да се купи от друга, тъй като уникалният код по електронен път е подаден до всяка аптека.

Рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май. Предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021 година. Това е записано в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Документът бе обнародван в "Държавен вестник"  на 7 май.

Чуйте повече тук

 
Автор на статията:
Слав Велев
варна електронна рецепта аптека ел. рецепта
0 коментара
fallback
fallback