IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:50 | 17 май 2021
Обновен: 18:48 | 19 април 2024

18 г. затвор за Стоян, убил и заровил в двора майката на трите му деца

Криминалният инцидент разтърси Ново Оряхово през април 2020

По материала работи: Слав Велев
18 г. затвор за Стоян, убил и заровил в двора майката на трите му деца

Варненският апелативен съд потвърди 18-годишна присъда за убийството на жена в село Ново Оряхово. Тежкото престъпление беше извършено на 1 април миналата година. 36-годишният Стоян и 44-годишната му жертва Стоянка съжителствали 13 години на семейни, като помежду им често избухвали скандали на ревностна основа. Такъв бил поводът за поредния такъв във фаталната нощ в дома им. 

След поредица от нападки и обвинения във взаимни изневери, Стоян нанесъл няколко удара на жена си, след което я душил. Двойката имала 3 деца, най-малкото от които на 8 години, и по време на извършване на престъплението, децата спели в друга стая на къщата. 

След като извършил престъплението, Стоян заровил тялото на 44-годишната жена в двора на къщата, която обитавали и инсценирал изчезването й. На роднините на жената казал, че е избягала с друг мъж. Сигнал за изчезването й бил подаден на 2 април от нейния брат. По-късно близките се натъкнали на прясно изкопана дупка в двора, която им се сторила съмнителна. Открили тялото и вещи на убитата. 

Стоян бил намерен два дни след престъплението в гориста местност зад къщата с бутилка солна киселина, с която искал да се самоубие. 

Подсъдимият обжалва присъдата на Варненския окръжен съд искане за намаляване на наказанието. Въззивната инстанция прецени, че присъденото наказание от 18 години лишаване от свобода е справедливо и съответства на извършеното деяние. Санкцията е наложена при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства: макар Стоян да е бил реабилитиран за две кражби, свидетелство за лошите данни за личността му са регистрираните от починалата оплаквания за домашно насилие. 

Съдът обръща внимание, че мъжът е лишил от живот майката на трите си деца, при това докато те са били в съседната стая и са чували случващото се. Начинът на извършване на престъплението също е със съществена тежест, макар че то не е квалифицирано от държавното обвинение като убийство, извършено по особено мъчителен начин. Затова Апелативният съд е категоричен, че всяко по-ниско наказание би било несправедливо занижено. Втората инстанция не намира основания за отмяна или изменение на присъдата на  Варненския окръжен съд спрямо подсъдимия в убийство Стоян и поради това я потвърди. 

Решението подлежи на касационна проверка пред ВКС. 

Коментари

Новини Варна