IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:40 | 18 май 2021
Обновен: 06:31 | 24 април 2024

85 автомобила конфискуват от силистренец, подсъдим за данъчна измама

Решението е на Апелативния съд във Варна

По материала работи: Слав Велев
85 автомобила конфискуват от силистренец, подсъдим за данъчна измама

Варненският апелативнен съд присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление. Това съобщиха от съдебната пресслужба.

Окръжният съд в Силистра призна Денислав И. за виновен и го наказа с лишаване от свобода за 3 години, с отложено с 5 години изтърпяване. Присъдата на първата инстанция беше протестирана от прокуратурата, с искане за налагане на кумулативно предвидената от закона конфискация на имущество.

Към момента на престъплението живеещият в Силистра Денислав  И. бил безработен и имал финансови затруднения. Съжителствал с жена от румънски произход и поддържал контакти с граждани на северната ни съседка. Получил предложение да регистрира на свое име автомобили на румънци, за да не плащат те данъци в родината си. През 2007 г. мъжът започнал да извършва тези „услуги“.

Румънците заплащали разходите по регистрацията на колите и му давали по около 50 лв. за всеки автомобил. Той предавал талоните на превозните средства на чуждите граждани и ги упълномощавал да стопанисват и управляват автомобилите, но не и да ги продават. Така в рамките на 7 години подсъдимият придобил 88 леки и товарни коли.

За 68 от превозните средства силистренецът не изпълнил законовото си задължение да ги декларира в Община Силистра. Така дължимият данък надхвърлил 39 157 лв.

Варненският апелативен съд прецени, че е нарушен Наказателният кодекс, който в подобни случаи изисква и конфискация на имущество. Отнемането и на недвижима собственост от подсъдимия обаче ще е прекомерно тежка репресия предвид социалния му статус – той е пенсионер, без други доходи.

Решението подлежи на касационен контрол пред ВКС.

 

Коментари

Новини Варна