IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:20 | 21 май 2021
Обновен: 01:28 | 26 април 2024

Сменят предназначението на 30 хектара земеделски земи край Варна

Високотехнологични производства щели да се появят на територията на „Трошеви ниви“ и „Кюклюк“

По материала работи: Слав Велев
Сменят предназначението на 30 хектара земеделски земи край Варна

Снимката е илюстративна/accentinvest.com

Високотехнологични производства се предвижда да се появят на територия в съседство до Западна промишлена зона във Варна. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по „Архитектура и градоустройство“, на което беше одобрен ПУП-ПРЗ за имоти с обща площ 30 хектара в местностите „Трошеви ниви“ и „Кюклюк“.

„Това е една територия, която се намира западно от Западна промишлена зона, a на север граничи с  пътя Варна – София. Става дума за обработваеми земеделски земи, като с този план ще се позволи промяна в предназначението им“, обясни пред съветниците главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Съгласно ОУП на  Варна територията попада   в устройствена зона за високотехнологични производства (птп). „Това означава, че се допуска изграждането на бизнес и административни сгради,  комплекси и обекти за учебна и научно-експериментална дейност, лаборатории, нeзaмъpcявaщи пpoизвoдcтвa.  Разрешени са също жилищни сгради за работещите в предприятията, магазини, обекти за обществено хранене, лечебни заведения, спортни съоръжения“, допълни главният архитект на Варна.

По думите му с този план ще се даде възможност за инвестиционна инициатива. „Малки и средни предприятия в сферата на високите технологии и чистите производства ще могат да създадат свои места, в които развиват дейност“, коментира още арх. Бузев.   

Градоустройствените показатели за тази зона са: плътност на застрояване до 50%, кинт – до 1,2, минимална озеленена площ – 40%, бе съобщено още на днешното заседание.

Коментари

опетков ( преди 2 години )
"Високотехнологични производства там": Автоморги, автокъщи, бетонови възли, складове за тръби, керемиди и други подобни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна