IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:45 | 3 юни 2021
Обновен: 02:14 | 29 април 2024

БАН: Варненското езеро е в екологична катастрофа

То е на границата да се превърне в мъртво, коментира д-р Радослава Бекова от Института по океанология

По материала работи: Слав Велев
БАН: Варненското езеро е в екологична катастрофа

Варненското езеро е в екологична катастрофа. Това каза в интервю за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН. "В момента езерото е на границата да се превърне в мъртво. Преди години е било изключително богато на различни видове, които вече са изчезнали. Имало е и сладководни видове, които са се срещали само във Варненското езеро", каза още д-р Бекова.

Системното замърсяване на езерото от различни източници и довело до отлагане на тежки метали и други вещества в седимента. Тези тежки метали имат пагубно влияние върху екосистемата и върху размножаването на рибите в езерото, съобщи още Радослава Бекова и допълни: "Тежките метали са изключителен проблем за дънните видове риба, тъй като се отразяват много негативно върху възпроизводството - появява се изродено поколение, което не може да се възпроизведе в бъдещето".

Повишаването на температурата, не само във Варненското езеро, но и в Черно море, като цяло, е довело до това рибите да съзряват полово на по-ранна възраст. "Това обаче води до едно поколение, което не е полово зряло и не може да доведе след себе си друго поколение", каза биологът.

Целият разговор чуйте ТУК

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Когато строяха ТЕЦ Варна, комунистите убеждаваха народа, че след като се затопли езерото от изхвърляната вода ще се навъдят тропически риби. Е, когато строяха циментови, химически и други заводи в Девня не питаха никого и не казваха нищо. А сега видиш ли езерото било мъртво. Каква изненада.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна