IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:00 | 6 юни 2021
Обновен: 13:43 | 19 април 2024

Откриха паметника на загиналия моторист във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Стотиците рокери затвориха пътя за "Галата" след "Аспарухово" днес

По материала работи: Слав Велев
Откриха паметника на загиналия моторист във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Снимки: Фейсбук/Ивайло Маринов

Стотици мотоциклетисти от страната и чужбина се събраха на панорамната площадка между кварталите Галата и Аспарухово във Варна за откриването на Монумент на загиналия моторист „В името на живота и полет към безкрая”, предаде Иван Барбов за Радио Варна.

Склуптурата, която е с височина 3 метра беше поставена преди повече от месец, но официалното откриване беше днес.

Кметът на Варна Иван Портних преряза символично лентата на паметника. Сред официалните гости на събитието бяха още областният управител Марио Смърков, заместник-кметовете Тодор Иванов и Коста Базитов, както и кметът на район Аспарухово Ивайло Маринов. Всички те получиха специални статуетки с формата на монумента в знак на признателност от мото обществото.

Един от радетелите на идеята за създаването на паметника е Красимир Симеонов от Мото клуб „Stormbringers”.

„За съжаление идеята се зароди по тъжен повод, след поредната смърт на пътя на наш близък приятел. Не трябва обаче да го приемаме като надгробен камък. Той е символ на свободата. Крилата символизират полета на свободната душа към безкрая”, каза Симеонов.

Арх. Стефан Коев от Мото клуб „Братя на вятъра” също е сред основните „двигатели” за осъществяването на идеята. Той е автор на проекта за монумента, заедно със своя колега арх. Боев.

„Тази склуптурна композиция е посветена не само на загиналите мотоциклетисти, но и на живите, защото ние оставаме здраво свързани помежду си. Този паметник не е място за тъга, а за надежда и спомен с усмивка. Той олицетворява мирогледа на свободните души”,  заяви арх. Коев по време на откриването и благодари на всички, които са спомогнали за създаването на склуптурата.

На събитието присъстваха и бащата на загиналия моторист Явор и съпругата на Дачко - друг от мотоциклетистите, загубили живота си на пътя. С вълнение, те благодариха на всички, които са застанали зад идеята.

Преди символичното препрязване на лентата, паметникът беше осветен от отец Добромир от храм „Свети цар Борис” в Аспарухово.

След откриването, много от мотоциклетистите останаха на площадката с красивата гледка към Варна за да си направят снимки за спомен до паметника и да послушат рок-музика. 

Коментари

Новини Варна