IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
10:30 | 7 юни 2021
Обновен: 13:33 | 28 март 2024

Деца мятат гюбеци, нагиздени в народни носии

Видеото е заснето във варненско училище

По материала работи: Слав Велев
Деца мятат гюбеци, нагиздени в народни носии

Видео с ученици, които танцуват кючек на училищен празник, скандализира социалните мрежи. На кадрите се вижда как малки възпитаници на ОУ „Добри Войников” във варненското село Каменар танцуват на етно ритми на училищната сцена, а зад тях има украса за 24 май. Случаят породи редица гневни коментари в интернет, а директорът на училището твърди, че е имало концерт, но на друга дата, а танците не са били част от програмата, предаде "Дарик".

Видеото се появява в социалните мрежи преди няколко дни, а с него и редица негативни коментари в интернет. Директорът Емилия Дончева разказа пред NOVA, че въпросното видео е заснето след края на тържество, което е било на 3-и юни.

„Концертът имаше официална част, която изцяло покрива съдържанието и тематиката, свързана с един от най-светлите празници в българския календар. В края на концерта, след като е свършил, децата се превъзбудиха, може би, от музиката, от песните и поискаха нещо още, да потанцуват, да поиграят. По тяхно желание пуснахме тяхна музика. Едната песен беше от поп-фолка, а другата, доколкото помня, е диско”, обясни директорът на ОУ „Добри Войников”.

В училището се обучават около 150 ученици. Всички те са от ромски произход. „Действително е много трудно да се работи с етноса. Липсата на образователна мотивация основно провокира понякога ние да проявяваме толерантност към тях”, посочи Дончева.

Притесненията на директора обаче са, че в интернет е разпространено единствено това видео.

„В случая, тази неофициална част, която е чисто забавление, само за учениците, не влиза в сценария на училищното тържество. Няма нищо антибългарско, нищо целенасочено, което да опошли светлия празник”, категоричен е директорът на училището.
Дончева дори смята, че видеото е пуснато целенасочено, за да я злепостави.

„Факт е, че не се разпространява нищо от официалната част на нашия концерт. Действително, ние не допуснахме външни лица - бивши ученици, по-точно, родители, които да присъстват. Впоследствие видяхме едно стъкло, което е счупено отзад, в коридора и предполагам, че някои от тези ученици са се почувствали разсърдени и са решили да си отмъстят”, заключи тя.

Коментари

Новини Варна