IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
11:10 | 10 юни 2021
Обновен: 14:44 | 18 октомври 2021

Варна - 100 години курортен град

На днешния ден се навършва един век от официалното обявяване на града за почивен център

По материала работи: Слав Велев
Варна - 100 години курортен град

Изглед от централния плаж на Варна от началото на миналия век/Снимка: Facebook

На днешния ден се навършват 100 години от официалното обявяване на Варна за морски курорт. На 10 юни 1921 г. е прието постановление, според което градът става специален морски курортен град, за да представлява една гордост за България и името му да се носи наравно с Ница и Монте Карло, припомня "Дарик-Варна".

Благодарение на природните дадености, както и на находчивостта, знанията и упорития труд на плеяда от именити личности, Варна започва своето изграждане като курорт от национално и международно значение и нито за миг не спира да надгражда, за да бъде на нивото на световните морски курортни градове.

Пътят на развитие на града, за да достигне сегашния си блясък и известност, обаче е дълъг и изпълнен с трудности. След тежките за България войни в началото на XX век и последвалия Ньойски мирен договор градът загубва своето търговско значение,замира търговията и свързаните с нея внос и износ през Варненското пристанище ивсе по-трудно може да се осигури поминък на населението. Безбрежното синьо море във Варненския залив море се явява най-удачният икономически изход за варненци. Първото, с което се залавят варненските общинари, е да превърнат града в модерен морски курорт и да осигурят препитание за обеднялото население.

Обявяването на Варна за морски курорт става официално на 10 юни 1921 г. от тричленна комисия, оглавяване от Йордан Пекарев и изпълняваща роля на Общинска управа. В обявеното от Йордан Пекарев постановление е написано: „Самата природа със своите прелести най-добре показва и повелява сигурна и целесъобразна насока. Превръщането на Варна в специален курортен морски град, който така преобразен, ще бъде условие за поминък на населението. Градът ще бъде гордост за България, неговото име ще се носи наравно с Ница и Монте Карло. Затова решихме – обявяваме Варна заспециален морски курортен град, за един хинтерланд между селата Кестрич, Голяма Франга, Аджемлер, Белово и Галата.“

Документът е подписан от тричленката – Йордан Пекарев, д-р Наум Бочев и инж. Илия Христов. През 1925 г.е издаден и царски указ, с който Варна официално поема пътя на морското курортолечение.

Варненската община решава да се заеме сама с изграждането на модерен морски курорт. Това става много бързо и със заслугите на тогавашния кмет Петър Стоянов и помощниците му Богдан Елефтеров и Иван Върбанов, при активното съдействие на инж. Янко Мустаков, арх. Дабко Дабков и инж. Йосиф Стоянов. Модерните морски бани са изградени по проект на инж. Мохачек и под непосредственото ръководство на арх. Желязко Богданов.Строителството на баните започва на 7 май 1925 г. и завършва на 1 август 1926 г., когато става и официалното им откриване.  

С изграждането на морските бани Варна се превръща в модерен морски курорт с отделение за мъже и жени, с топли и студени морски бани и един смесен плаж. Баните разполагат с 1000 кабини I и II класа, с 66 вани за топла морска вода, с дълъг мост навътре в морето, завършващ с кула за скокове във водата.

Създадените условия за летовници привличат бързо много курортисти от страната и чужбина. В годините на откриването баните се посещават средно от 24 000 души. През 1928 г. се откриват Северните морски бани и водна пързалка на смесения плаж. С това морските бани се изравняват с европейските морски курорти и интересът към тях нараства. Варна се налага като модеренморски курорт и съвсем заслужено получава името „Царица на Черно море“.

В края на 20-те години от миналия век броят на посетилите Варна летовници нараства с бързи темпове. През 1926 г. та се били около 12 500, през1927 – приблизително 38 хиляди, а през 1928 броят им достига 40 хиляди за сезон. През 30-те години вече броят на туристите в град Варна е между 30 и 50 хиляди за един сезон. Увеличава се и броят на чуждестранните посетители, както и броят на държавите, от които те пристигат. В началото курортния град се посещава предимно от чехи, поляци, унгарци, австрийци, турци, румънци, турци и др. Разходите, които летовниците правят по време на престоя си във Варна, възлизат на около 200 милиона лева на сезон. Тези средства остават в града и оказват голямо влияние върху икономиката му.

Реклама с проспекти и плакати започва още с обявяването на Варна за морски курортен град, но едва от 1927 г. тя е вече масирана. Проспектите най-напред са написани на български и френски език, но в следващите години се издават и на немски и чешки. През 30-те години проспектите вече се печатат в художествена форма и на 7 езика – български, френски, немски, чешки, полски, унгарски и румънски, а малко по-късно и на турски език.

В чуждестранната преса много скоро започват да се публикуват ласкави отзиви за Варна. В тях градът е описан като луксозен и модерен европейски морски курорт на бъдещето. Авторите на публикации подчертават голямото значение на природните дадености във Варна – красиво местоположение,прекрасен и голям плаж с чист и мек пясък, чисто море и красив крайморски парк.В материалите в пресата се описват и новоизградените модерни морски бани, които със своите приспособления за къпане допринасят морският курорт да бъде предпочитано място за почиващи от цял свят.

И сега, в навечерието на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град, в процеса на нейното разрастване и усъвършенстване се наблюдава един вечен стремеж да се пазят традициите на предците, но в същото време градът да бъде неделима част от съвременния свят, да бъде модерен иактуален. Точно този привлекателен и многолик образ на града прави Варна магнетична дестинация за туристи от всички кътчета на света.

Коментари

Новини Варна