IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:15 | 11 юни 2021
Обновен: 11:09 | 25 април 2024

Диво къмпингуване ли е с години в караваната край плажа?

Стотици мобилни къщи са "накацали" целогодишно в живописната местност край Шкорпиловци

По материала работи: Слав Велев
Диво къмпингуване ли е с години в караваната край плажа?

Снимка: Къмпинг "Шкорпиловци"

Кметовете на общините на юг от Бургас настояват за ясни правила и задължително въвеждане на такси при т.нар. диво къмпингуване. Коментарите по темата влязоха отново в дневния ред, след като екоминистерството обяви обществено обсъждане по проекта на наредбата за диво къмпингуване. То позволява каравани, палатки, кемпери и каравани да бъдат поставяне в парцели по Черноморието, на не повече от 70 процента от площа им, извън категоризираните, предаде "Дарик".

Самите имоти пък ще бъдат регистрирани в общините, а техните собственици трябва да представят план, да осигурят извозване на отпадъците и да регистрират лицата, пребиваващи в палатките и караваните. Допустими места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани могат да бъдат в държавни или общински имоти, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.

„Дефиниция за диво къмпиране все още не съм чул. Защото лично за мен въпроса е колко трае то?  Защото, ако човек си опъне палатката и три години е на едно място това диво къмпиране ли е? Колко хора могат да къмпират диво на едно място, в един имот?!  Ако се съберат повече от 50-100 човека те също ли са дивокъмпиращи“, заяви пред журналисти кметът на Царево Георги Лапчев.

Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години, но само във времето от 1 май до 30 септември. Очаква се и новата наредба да изисква задължителна регистрация на всички които използват импровизиран къмпинг.

„Като гледам какви са размерите на дивокъмпингуващи вече започва да става бизнес за някои, защото чух че са направили заведения без съответните документи“, каза кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Той постави във фокуса и още важни акценти- проблемът за осигуряване на чистотата и  механизмите за действие при евентуално възникване на пожари: „За депонирането на отпадъци отговарят общините, и респективно натоварват бюджета на самите общини. Другото нещо което е че обикновено дивото къмпингуване се осъществява през летния сезон, когато е сухо и когато е пожароопасно. тоест ние трябва да имаме правила които да оказват какво трябва да се случи ако възникнат пожари“, допълни той.

Подобен проболем съществува на територията на община Долни чифлик край Варна. Там, в близост до Шкорпиловци, има десетки, ако не и стотици самонастанили се хора. Те са се нанесли в частни и общински имоти край морето. Хората са предимно от Варна, Провадия и Шумен и целогодишно държат караваните си неправомерно на метри от морето, като дори са оградили и местата си. Такова е положението и в местност "Ачмалъка". Местната власт и собствениците са безсилни да се справят с проблема!

Коментари

Новини Варна