IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:00 | 14 юни 2021
Обновен: 11:27 | 19 април 2024

При огромен интерес премина петото издание на Фестивала „Марцианопол – животът в Древния град“

Лошото време не успя да изплаши жителите и гостите на Девня

По материала работи: Слав Велев
При огромен интерес премина петото издание на Фестивала „Марцианопол – животът в Древния град“

При огромен интерес на публиката протече петото издание на Фестивала "Марцианопол - животът в Древния град", чийто домакин бе Девня. В събитието, което се проведе на 12 и 13 юни в Античния амфитеатър в кв. „Река Девня“, се включиха близо 120 участници от България и Румъния. В рамките на два дни градът се превърна в арена на гладиаторски борби и демонстрации на римски военни строеве, оръжия, римска кухня и ритуали. Групите представиха пред публиката истински спектакъл, който я поведе на вълнуваща разходка през вековете.

В първия фестивален ден зрителите се насладиха на борби и представяния, а по-късно вечерта факелно шествие с всички участници премина през централната част на Девня.

В неделя пътуването във времето "Марцианопол - животът в Древния град" отново започна с шествие. Групите преминаха разстоянието от сградата на Община Девня до Амфитеатъра. Кметът на Община Девня Свилен Шитов вървеше в началото на строя. Пред шествието имаше и римска колесница. На Арената гостите видяха пазар за роби, антична хирургия, гладиаторски битки и демонстрации на древни техники в конната езда. По време на фестивала всички можеха да опитат ястия от патица и глиган, приготвени от Шеф Филип Спасов по рецепти, съхранени от 1-ви век. По-смелите от публиката се премениха с римски дрехи и лаврови венци. Проведе се и томбола с много награди, подготвени от Общината.

В края на втория фестивален ден кметът на Девня Свилен Шитов се превъплъти в ролята на римлянин от знатно потекло. Преди официалното закриване той награди всички участници с плакети на Общината. В своето обръщение кметът припомни легендата за основаването на Марцианопол. По този повод той предаде символично умалено копие на златния съд, който бил изпуснат от прислужницата на сестрата на император Траян - Марциана в Девненската река. Именно изплуването на съда суеверните римляни приели за благосклонен знак от боговете и императорът решил да основе град, наричайки го на прелестната си сестра. „С провеждането на петото издание на "Марцианопол – животът в Древния град" още веднъж доказахме, че Девня е едно културно средище с изключително богата история и славно минало“, каза още кметът Свилен Шитов по време на официалното закриване.  

И в това издание на фестивала водещ бе Димитър Спасов. Участие взеха: Сдружение „PAX ROMANA“, „АНТИЧНА ТРАКИЯ“ – гр. Ямбол, Asociatia CULTURALA TOMIS – гр. Констанца, Сдружение „АВИТОХОЛ“ – гр. Варна, Сдружение „СИТАЛК“ – гр. Пловдив, Клуб „ВЕЛИЧИЕ“ – Исторически парк, „LUDUS TRAEX“ – гр. София. В представянията ще се включат Петър Петров-Петрони – гр. Варна и Емил Маринов – гр. Шумен.

Коментари

Новини Варна