IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:40 | 14 юни 2021
Обновен: 21:50 | 25 април 2024

Музикант е дарил над 50 пъти кръв във Варна

Запазва се тенденцията за намаляване на кръводарителите във Варненско

По материала работи: Слав Велев
Музикант е дарил над 50 пъти кръв във Варна

Снимка: Фейсбук/Искра Петров/БЧК-Варна

47-годишен музикант е най-активният кръводарител във Варненско за изминалата година. Тома Костов, който е родом от Пловдив, но от 20 години живее в морската столица, е дарявал от своята кръв над 50 пъти, предаде "Дарик".

Последното кръводаряване на Тома Костов е от края на май. Пред Дарик барабанистът разкри, че кръводарител е от 17-годишен, а кръвната му е група е нулева отрицателна. Пример му е била неговата баба, която приживе е била наградена със златен медал „Безвъзмезден кръводарител” от БЧК. 

По случай днешния Световен ден на доброволния кръводарител, Областният съвет на БЧК – Варна и Районният център по трансфузионна хематология връчиха благодарствени грамоти на изявени дарители на кръв и реконвалесцентна плазма.

Най-младият кръводарител за миналата година е Елена Христова. Като дарители на реконвалесцентна плазма бяха отличени Таня Димова и Стоян Попов. Шуменската фирма „Алкомет” пък е предприятието с най-много дарители на реконвалесцентна плазма.

Запазва се тенденцията от последните години за намаляване на кръводарителите във Варненска област. За миналата година те са 10 500, с около 1000 по-малко от предходната година,  разкри д-р Жанина Йорданова, директор на Кръвния център във Варна. На този етап има по-добра наличност от отрицателните групи, отколкото „О” и „А” с положителен резус фактор. 

Коментари

Новини Варна