IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:50 | 15 юни 2021
Обновен: 04:07 | 19 април 2024

Дават милиони за ремонт на "Коритото" и “Локомотив“

Вижте какво решиха още съветниците във Варна

По материала работи: Слав Велев
Дават милиони за ремонт на "Коритото" и “Локомотив“

Снимка: ОбС-Варна

Общинският съвет във Варна одобри увеличение в капитала на Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. На днешното заседание съветниците дадоха съгласието си капиталът на бившия Тубдиспансер да бъде вдигнат с 873 950 лв., представляващи стойността на отпуснатите през последните четири години общински средства за изплащане на задължения на лечебното заведение. В резултат на извършеното увеличение капиталът на дружеството е в размер на 1 247 950 лв.

След дебати съветниците одобриха предложението на кмета Иван Портних за отпускане на средства от местната хазна за завършване реконструкцията на стадион “Спартак“ и за цялостен ремонт на теренната настилка на стадион “Локомотив“. Общината ще осигури над 2,57 млн. лева с ДДС, за да може спортното съоръжение да получи лиценз за организиране на двубои на професионално ниво. По предварителни разчети реконструкцията на стадион “Спартак“ ще струва близо 1,95 млн. лева, а на терена на стадион “Локомотив“ – почти 627 хил. лева, в това число проектиране, строителен надзор и други.

На днешното заседание беше одобрено отпускането на 84 хил. лв. с ДДС от бюджета на Община Варна за нуждите на Първа районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Средствата ще бъдат използвани за подмяна на гаражни врати, стана ясно на днешното заседание.

Съветниците взеха също решение за удължаване на срока за извършване на ликвидация на общинското дружество „Жилфонд“. Те възложиха на ликвидатора в срок до 5 юли 2021 г. да представи списък с всички активи и със сумата на задълженията на дружеството, за да може Общинският съвет да предприеме последващи действия.

Гласувано бе Община Варна да предаде за стопанисване на „Водоснабдяване и канализация“ пречиствателната станция за отпадни води в Златни пясъци, която е публична общинска собственост. Съоръжението бе обновено по оперативна програма „Околна среда“ и вече е в експлоатация.

Детската градина за 4-годишните във Варна става задължителна от учебната 2021/2022 г. На днешното си заседание Общински съвет подкрепи предложението за въвеждане на задължително предучилищно образование на децата на 4-годишна възраст.

Варна е сред първите големи градове в страната, подготвени да въведат мярката. Кандидатстването ще става в градините, където ще бъдат обявявани и свободните места за прием.

За тази есен, за да осигури максимален обхват на 4-годишните деца, общината е предвидила допълнителни близо 350 места в детските градини в различните райони.  До края на следващата година по Програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища Варна ще разполага с още приблизително 550 места. Приоритетна част от тях ще бъдат определени за обхват на следващите набори 4-годишни деца.

На днешното заседание съветниците приеха Стратегия за развитие на предучилищното и училищното образование в община Варна за периода 2021-2025 г. Одобрен бе и Годишен план на дейностите за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците за тази година.

С решение на местния парламент Общината ще продължи да помага на хората, които се нуждаят от средства за лечение или за покриване на комунално-битови потребности. Гласувано бе 237 души да получат еднократна социална помощ. Общата стойност на подпомагането е в размер на 58 250 лв., като по това перо до края на годината остават близо 138 000 лв.

Финансова подкрепа от общината ще бъде оказана и на други 200 варненци със здравословни и репродуктивни проблеми. Сред тях са 39 двойки, борещи се за дете, на които им предстоят медицински изследвания и манипулации или процедури с донорска яйцеклетка. За целта от бюджета на общинската инвитро програма ще бъдат отпуснати 106 500 лв.

С решение на местния парламент 125 души, от които 16 деца, ще получат еднократни помощи за лечение в размер на общо 49 250 лв.

Коментари

Новини Варна