IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
15:15 | 23 юни 2021
Обновен: 14:12 | 29 април 2024

В изолацията: Бум на домашното насилие във Варненско

Специалисти отдават ръста на пандемията

По материала работи: Слав Велев
В изолацията: Бум на домашното насилие във Варненско

Случаите на домашно насилие във Варненско са се увеличили значително по време на пандемията. През миналата година на телефон 112 са подадени 1798 сигнала за извършено домашно насилие в региона. Това стана ясно при откриване на пункт за предоставяне на безплатна правна консултация на хора от уязвими социални групи, предаде "Дарик".

Изолацията, сериозната икономическа криза, липсата на доходи и загубата на работа са сред основните причини за увеличаване на насилието в домашни условия, посочи Цветелина Стефанова от Фондация „SOS-семейства в риск”.

„Това е само върхът на айберга. Има много случаи, които изобщо не са докладвани. И много често драстични и тежки случаи не достигат до знанието на институциите”, коментира  Диляна Гитева. Тя е ръководител на проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, чиято цел е предоставяне на безплатна правна помощ на хора с ниски доходи.

Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор. Oсновният фокус е върху жертви на домашно насилие, деца в риск и представители на ромската общност, включително живеещи в отдалечени и изолирани селски райони.

За Варненска област са ангажирани 10 адвокати, които ще обикалят всички общини и ще провеждат срещи с желаещи да получат юридически съвет. До момента на терен са проведени консултации във варненските квартали „Аспарухово” и „Владиславово”, градовете  Аксаково, Игнатиево, Девня и Дългопол, както и в селата Приселци, Тополи, Гроздьово, Езерово, Ветрино и Яребична. 

Най-често хората се обръщат към юристите за разрешаване на семейни проблеми – двойки без брак спорят за родителски права или не знаят как да получат издръжка. Търсят се съвети за узаконяване на къщи в ромските махали, както и за неплатени здравни осигуровки и кредити.

Коментари

Новини Варна